De ce apa caldă vine…rece? „Dacă în loc de Mall Promenada aveam CET Pipera, alta era situația în sectorul 2” / Declarații exclusive ale șefului Termoenergetica (fostă RADET) / Când și cum se remediază problemele, explică A. Burghiu

De ce apa caldă vine...rece? „Dacă în loc de Mall Promenada aveam CET Pipera, alta era situația în sectorul 2” / Declarații exclusive ale șefului Termoenergetica (fostă RADET) / Când și cum se remediază problemele, explică A. Burghiu
Publicat: 28/07/2020, 12:20
Actualizat: 06/04/2021, 18:19

Alexandru Burghiu, șeful Companiei Municipale Termoenergetica (fostă RADET) a explicat pentru Gândul.ro de ce mii de bucureșteni din sectoarele 2 și 3 nu au apă caldă în prezent și când se va remedia această problemă. Explicația lui Burghiu este că de câteva zile, CET Sud a intrat în revizie, iar din cauza faptului că CET-urile Titan și Pipera au fost desființate, apa caldă ajunge cu greu, sau deloc, în anumite zone din sectoarele 2 și 3.

Mii de bucureșteni au de suferit în aceste zile din cauza faptului că nu au apă caldă. Ei bine, în perioada verii, în mod tradițional, CET-urile din Capitală intră în revizii, astfel că în fiecare sezon, rând pe rând, aproape fiecare zonă din București rămâne fără apă.

În ceea ce privește sectorul 2 al Capitalei, acolo problema este mai acută. Alexandru Burghiu, șeful Companiei Termoenergetica, dă vina pe faptul că CET Titan și Pipera au fost desființate.

Alexandru Burghiu: „În mod normal, acum, pe perioada verii ar fi trebuit să funcționeze CET Pipera și CET Titan, care însă au fost desființate”

„Noi am anunțat de marți că am intrat în revizie totală cu CET Sud. Ce înseamnă asta? Că nu am mai putut trece cu apă prin rețea. În mod normal, acum, pe perioada verii ar fi trebuit să funcționeze CET Pipera și CET Titan, care însă au fost desființate. Titan a fost băgat în conservare, iar la Pipera este acum Mall Promenada.

Deci sistemul așa era proiectat, să funționeze vara cu patru CET-uri mari, Sud, Progresul, Vest și Grozăvești, și între ele tot timpul două mici, în sectoarele 2 și 3. Repet, așa a fost configurația sistemului. Acum, dacă cele două mici au fost desființate, trebuie să aducem apă pentru sectoarele 2 și 3 din Progresul, ceea ce este foarte dificil. Rețeaua este destul de veche, așa am moștenit-o și noi, nu putem pune o presiune foarte mare”, a explicat pentru Gândul.ro Alexandru Burghiu.

„În sectorul 2 se termină problemele astăzi și sper că tot astăzi capătul de rețea”

Cum se prezintă situația în prezent și când se remediază problemele?

„În momentul e față mai avem la funcționare sub parametri cred că două puncte termice. În sectorul 2, între timp, duminică a apărut o avarie, pe care o finalizăm astăzi (marți).

Rețeaua este foarte veche și nu putem merge cu presiuni foarte mari, și de aceea, la capetele de rețea nu a mers așa cum trebuie.

În sectorul 2 se termină problemele astăzi și sper că tot astăzi capătul de rețea. În ceea ce privește Titan, mai facem niște manevre, astfel încât să punem apa în mișcare, sunt undeva la 10-12 puncte termice care nu funcționează”, a mai explicat Alexandru Burghiu.

„În momentul de față avem 17 șantiere pentru înclocuirea totală a rețelei”

Șeful Termoenergetica mai spune că pe lângă problemele „uzuale”, precum reviziile și avariile, Municipalitatea lucrează în prezent la mai multe șantiere pentru înlocuirea țevilor care transportă agentul termic. Adică acele țevi care provoacă mari probleme iarna, când sute de blocuri rămân fără căldură.

„În momentul de față avem 17 șantiere pentru înclocuirea totală a rețelei.

Sunt reacții pe Facebook pentru că lucrăm. Dacă vă aduceți aminte în toamnă am avut protest în Aviației, au ieșit oamenii în stradă, pentru că lucram pe „Nicolae Caramfil” , unde am înlocuit o bucată foarte mare și foarte veche (…)

Sunt anumite zone unde se poate lucra fără a afecta furnizarea apei, dar sunt zone unde nu ai cum să nu întrerupi, cum sunt sectoarele 2 și 3. Repet, dacă aveam CET Pipera  în loc de Mall Promenada, alimentam de acolo, nu mai era nicio problemă, alta era situația”, a mai precizat Burghiu pentru Gândul.ro.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase