EXCLUSIV VIDEO | Ce brazi aleg românii pentru Crăciunul din 2022. ”Dacă nu ai surse pentru un venit mai mare, nici brad nu mai poți face”

Publicat: 16/12/2022, 10:00

Mai sunt câteva zile până la Crăciun și, pe lângă cumpărăturile pentru masa tradițională în familie, oamenii caută și bradul sub care să pună cadourile de sărbători pentru cei dragi. Comercianții de brazi au oferte pentru toate buzunarele, iar prețurile din acest an nu sunt departe de cele din anii trecuți, chiar dacă în 2022 inflația a ajuns la un nivel record și multe produse sunt acum mai scumpe. 

Cei mai mulți cumpărători aleg bradul ținând cont că trebuie să nu depășească un anumit buget. Unii se uită de două ori la preț înainte să cumpere bradul de Crăciun, în timp ce alții spun că singura condiție este să arate bine și să aibă dimensiunea potrivită.

La brazii naturali, prețurile din piețe sunt puțin mai mari, încep de la 100 de lei pentru cel cu înălțimea de peste un metru și pot ajunge la câteva sute de lei. Magazinele de bricolaj au însă prețuri mai accesibile la brazi, care încep de la 58 de lei.

La pomii de Crăciun scoși la vânzare de Romsilva, prețuri sunt și mai mici, încep de la 15 lei pentru un molid şi ajung la 35 de lei pentru un brad. Pentru cei care vor brazi de la Romsilva în ghiveci, prețurile sunt între 100 și 250 de lei. Pomii de Crăciun de la Romsilva sunt însă vânduți doar la Pepiniera Silvică Cozieni, din judeţul Ilfov.

Cine nu are un buget suficient pentru un brad natural sau vrea un pom de Crăciun pe care să îl folosească și anii următori, magazinele au prețuri care încep de la 55 de lei și pot ajunge până la 450 de lei, în funcție de înălțime.

”Nu ne permitem să dăm mult, preferăm să luăm un brad artificial”

„Aș dori un brad artificial. Vreau să aibă și copiii, de Crăciun, un brăduleț. Cel natural nu ni-l permitem, așa că luăm unul artificial. Nu pot să dau mai mult de 100 de lei, nu-mi permit mai mult.

Anul acesta sunt foarte scumpi brazii. Nu ne permitem să dăm mai mulți bani decât trebuie și preferăm să luăm un brad artificial, nici mare, dar nici mic”, a spus o femeie.

Cu prețurile majorate în anul cu cea mai mare inflație, unii românii renunță să își mai cumpere brad de Crăciun și folosesc pomii artificiali pe care i-au cumpărat anii trecuți.

„Am brad artificial pentru că, în primul rând, se scutură în curte și în al doilea rând… tăiem pădurile? Sunt adeptul bradului artificial. Am acasă brad artificial, de câțiva ani, îl pot folosi și la anul.

Prețurile la brazi sunt enorme în comparație cu anul trecut. Exagerat de mari! Asta este, trăim în România și ne ocupă tot timpul”, a spus un bărbat.

„Brazii sunt mai scumpi anul acesta. Plătim dublu la toate produsele”

Chiar și la prețuri mai mari, unii români nu renunță la bradul natural de Crăciun. Cei mai mulți spun că au un buget prestabilit pentru cheltuielile de sărbători și încearcă să se încadreze în banii pe care îi au la dispoziție.

„Vreau un brăduț în funcție de posibilitățile banilor noștri, pe care nu prea îi avem. Căutăm unul în jur de 100 de lei, pentru nepoței, familie, copilași. Am venit și cu copiii, să-i ajutăm, că ei nu au de unde. Vreau să fie de un metru cel puțin, după posibilități. Depinde cum îl găsim. Dacă avem noroc, îl luăm mai bogat, dacă nu, mai sărăcuț”, a spus un alt bărbat.

„Anul acesta, vreau un brad natural în ghiveci, ca să-l plantez în curte. E logic că sunt mai scumpi, pentru că toate produsele sunt mai scumpe. Plătim dublu, triplu pentru toate produsele. Dacă nu ai surse pentru un venit mai mare, nici brad nu mai poți face”, spune dezamăgită o femeie.

”Prețurile la brazi sunt identice cu cele de anul trecut”

Printre clienții comercianților de brazi sunt și unii care spun că nu au buget limitat și vor ca pomul de Crăciun să fie pe placul lor, oricât ar costa.

„Caut un brad de înălțime mea, un metru optzeci, bun la preț. Mi se pare că prețurile sunt mult mai mici decât în alți ani. Chiar și așa, piața e goală. Mi se pare ciudat că nu este nimeni aici pentru ei. Noi venisem pentru un brad, iar acum ne-am gândit să luăm doi. Mi se pare un an foarte bun. Sunt prețuri mici și aici, și în cealaltă piață de brazi. În plus, brazii sunt foarte frumoși în comparație cu alți ani.

Prefer bradul natural. Poți să faci o combinație, dacă vrei, să ai și unul artificial undeva, dar unul natural trebuie să ai. Mi se pare că face diferența pentru spiritul Crăciunului”, spune un bărbat.

„Vreau un brad mai bogat. Nu am loc în casă pentru unul foarte mare. Caut ceva să-mi sară în ochi, nu mă uit la bani. Îmi place bradul natural, mirosul acela nu se poate compara”, completează un alt bărbat.

Un alt client caută un bradul natural care să arate bine și pentru care este pregătit să dea și 200 de lei.

„În principiu, vreau să arate bine. Nu pot cumpăra unul foarte înalt, dar îmi doresc să fie bogat, cu ramuri frumoase, prin care să putem împleti diferite chestii. Vreau să mă încadrez între 100 și 200 de lei. Bugetul alocat este asemănător cu ce văd aici, în prezent. Este o sumă mai mult decât decentă.

Prețurile sunt identice cu cele de anul trecut, spre surprinderea mea. În principiu, sunt prețuri corecte. Am avut și brad artificial, am încercat să fiu câțiva ani un ecologist, dar se pare că tot cel natural contează, datorită mirosului, a modului în care se prezintă. Decizia, de câțiva ani, este să merg pe brad natural”, a spun un bărbat.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Masa de Crăciun a românilor, cu carne de porc din import. Doar 20% din carnea pe care o cumpărăm din magazine pentru sărbători este de la producătorii români 

EXCLUSIV VIDEO | Cât vor românii să cheltuiască pentru sărbătorile de iarnă. “Sunt foarte mari prețurile, dar nu putem renunța la nimic de pe masa de Crăciun și de Revelion, ne respectăm tradiția”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?