EXCLUSIV VIDEO | Cât vor românii să cheltuiască pentru sărbătorile de iarnă. “Sunt foarte mari prețurile, dar nu putem renunța la nimic de pe masa de Crăciun și de Revelion, ne respectăm tradiția”

Publicat: 10/12/2022, 11:00

Sărbătorile se apropie și goana după cadouri sau cele necesare pentru a petrece cu familia Crăciunul și Revelionul pare că a început deja pentru mulți români. Chiar dacă nu și-au stabilit un buget clar, cei mai mulți români spun că nu le vor lipsi tradiționalele preparate pe care le vor așeza pe mese, indiferent de cât vor scoate din buzunare. Dacă vorbim de cadouri pentru copii și nepoți, nici nu se pune problema de economie.

“M-am gândit la un buget pentru cadourile din acest an, cam la fel ca cel de anii trecuți. Mai restrângem poate de la chestiile mai de lux, dar la ce e necesar, rămâne la fel. Și la surprize tot cam la fel, adică în jur de 1.000 lei”, a spus o femeie.

“Cred că vreo 3.000-4.000 de lei. Aceeași sumă ca anii trecuți, doar că am mai multe joburi și asta îmi permite”, a spus o altă persoană.

“Până în 1.000 de lei, cu cadouri, cu mâncare”

O altă femeie aflată la cumpărături spune că s-a gândit la o sumă pe care să o cheltuiască de sărbători și nu vrea să depășească un anumit buget pentru această perioadă. Suma este aceeași cu cea pe care a cheltuit-o și în urmă cu un an, bani pe care i-a pus deoparte din pensie.

“M-am gândit, dar așa… moderat. Până în 1.000 de lei, cu cadouri, cu mâncare, cu tot. Îmi vin copiii, altcineva nu vine, ca să sărbătorim la masa de Crăciun”, a adăugat femeia.

Oamenii spun că deși prețurile au crescut considerabil în acest an, preparatele tradiționale nu vor lipsi de pe masa de Crăciun și de Anul Nou.

“Sunt foarte mari prețurile, mult mai mari decât anul trecut. Nu vom renunța la nimic de pe masa de sărbători. Tradiția este tradiție, nu avem la ce să renunțăm”, a spus o tânără.

“Sub nicio formă nu vom renunța la nimic, nici de Crăciun, nici de Anul Nou”

Sarmalele, piftia, salata de boeuf și caltaboșul nu vor lipsi nici în acest an de pe mesele românilor.

“O să mănânc puțină tobă, făcută de mine, caltaboș făcut de mine și o sarma, și gata”, a spus o pensionară.

“Sub nicio formă nu vom renunța la nimic, nici de Crăciun, nici de Anul Nou. Păstrăm tradiția, ne păstrăm gusturile. Sarmale, friptură, piftie, salată de boeuf, niște pește, poate fructe de mare, așa, un răsfăț. Prăjituri mai puțin, pentru că trebuie să fim mai atenți. Bine, un cozonac, normal, că e tradițional și de Anul Nou, mai vedem”, a spus o altă femeie.

Un bărbat susține că de la mesele de sărbători ar putea să renunțe la carne, pentru sănătate.

“Mai puțină carne și mai multe fructe, asta este și pentru sănătate. Multă lume dorește să fie sănătoasă, mai ales de la o vârstă, când înaintezi, îți păstrezi mai bine sănătatea. Când ești tânăr, nu dai importanță”, a spus acesta.

„Mi-am cumpărat tot ce trebuie. Nu pentru bogătași, pentru o masă de pensionari”

O altă femeie spune că și-a pregătit toate alimentele dinainte și își poate pregăti masa pentru familie.

“Mi-am pregătit mai de mult, mi-am cumpărat tot ce ne trebuie. Nu pentru din ăia bogătași, pentru masă de pensionari. Ne vin copiii, știu care e problema. Nu ne mai ducem la munte anul ăsta, ne-am oprit pentru că n-avem bani. Ne dorim să fim sănătoși cu toții, și copiii, și noi și toată lumea”, a adăugat femeia.

De aceeași părere sunt și alți români, care spun că își vor petrece sărbătorile în familie. Nu neapărat din cauza banilor, ci pentru că zilele de Crăciun se sărbătoresc în familie, alături de cei dragi.

“Acasă, cu familia, cel mai bine. Așa am obișnuit în fiecare an, cu familia este cel mai frumos”, a spus o femeie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase