Glumele nu prea au bază: Cât de puternică este, de fapt, România din punct de vedere MILITAR?

Publicat: 21 09. 2023, 16:12
Actualizat: 21 09. 2023, 18:34
Foto: Profimedia Images

Sunt oameni care cred că România are o armată slabă și că am fost acceptați în NATO datorită poziției noastre strategice. Însă adevărul este că România nu este un stat peste care poți trece cu vederea când vine vorba de forțele armate.

În 2023, țara noastră ocupă, ca putere militară, locul 47 din 145 de state analizate de Global Firepower.

Din anumite puncte de vedere stăm foarte bine, potrivit sursei citate. De exemplu, la capitolul fregate, România (care are trei astfel de nave) se află pe poziția 15 din 145, iar la capitolul corvete pe 8 din 145 (cu șapte nave aflate în serviciu activ). Totodată, țara noastră ocupă locul 16 la capitolul artilerie tractată. Un loc bun, 23, ocupăm și la capitolul lansatoare de rachete.

În schimb, stăm foarte prost la capitolul avioane de atac la sol (poziția 145), submarine (145), distrugătoare (145) și elicoptere de atac (145). Nu avem nici măcar o singură astfel de armă în dotare.

Sunt opt capitole, stabilite de Global Firepower, la care România stă excelent:

Sursa: Global Firepower

În 2022, România avea 71.500 de militari în serviciu activ și 55.000 de rezerviști. Bucureștiul are în momentul actual un buget pentru apărare de 2,44% din PIB, unul dintre cele mai ridicate din NATO. Canada și Germania sunt mai jos decât noi din acest punct de vedere.

Citește și: Oglinzi și fum în Ucraina: Oamenii lui Putin au „DISTRUS” un sistem anti-aerian de 140 de milioane de euro. Sau nu totul este ceea ce pare?

România deține arme și platforme foarte capabile. Printre acestea se numără două fregate din clasa britanică Type 22, avioane F-16 modernizate (17 unități în serviciu activ; sunt așteptate încă 32 din Norvegia), sisteme anti-aeriene Patriot (4 unități) și lansatoare de rachete HIMARS (18 unități primite, 54 comandate). Acestea din urmă au devenit faimoase în Ucraina, unde în primele luni de război au provocat pagube masive rușilor.

Totodată, în România există un scut anti-rachetă (platformă Aegis Ashore) foarte performant, la Deveselu. Acesta are rolul de a intercepta rachetele balistice care vizează flancul estic al NATO.

Foto: Pixabay, Wikimedia

Până în 2032, România vrea să opereze 32 de avioane F-35 și va intra în clubul select al țărilor care operează aeronave greu de detectat de radare. Va fi  cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei Române, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari.

Va fi îmbunătățită situația și la alte capitole la care stăm prost. România va cumpăra două submarine Scorpene de la Naval Group pentru circa 2 miliarde de euro. Totodată, Ministerul Apărării a semnat un contract de 321 de milioane de dolari pentru achiziția a 18 drone de atac Bayraktar TB2.