Muncitori români în Norvegia PĂCĂLIȚI chiar de patronii care i-au angajat. Cazul a ajuns la nivelul Ambasadei de la Oslo

Publicat: 08 02. 2023, 18:44
Muncitori români în Norvegia PĂCĂLIȚI chiar de patronii care i-au angajat / Sursa FOTO: arenaconstruct.ro

Plecați la muncă în străinătate, mai mulți români au ajuns să fie păcăliți chiar de patronii care i-au angajat. Totul s-a întâmplat în Norvegia, iar cazul lor a ajuns până la nivelul Ambasadei României de la Oslo.

Misiunea diplomatică a fost sesizată cu privire la faptul că cetățenii români au devenit victimele unor înșelătorii financiare.

Patronii norvegieni au făcut credite pe numele românilor

Concret, angajatorii românilor s-au folosit de cărțile de identitate ale muncitorilor pentru a contracta credite bancare în numele acestora. Patronii din Norvegia au luat banii, iar românii au rămas cu datoriile imense, transmite într-un comunicat de presă Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova.

Ambasada României la Oslo arată că escrocii au falsificat contractele de muncă ale angajaților, modificându-le salariile. În alte cazuri, s-a „operat” direct cu falsificarea identității, ba a existat și un caz de constituire a unei firme în numele muncitorului din România.

În vederea conștientizării cetățenilor români cu privire la drepturile, obligațiile și riscurile la care se expun în demersul de căutare a unui loc de muncă în străinătate, precum și al prevenirii situațiilor de abuz cu care cetățenii români se pot confrunta.

Inspecția muncii aduce la cunoștința celor interesați informațiile primite de la Ambasada României la Oslo, cu scopul de a nu cădea victime ale înșelătoriilor și exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei.

Potrivit acestor informații, cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei au fost fraudaţi de compatrioţi, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaţilor şi au accesat credite foarte mari, la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele şi pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plăţile au ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identităţii prin atribuirea de funcţii de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme in numele victimei. «Falsificatorii» solicită 20-30% din sumă, copie după paşaport, CNP norvegian şi token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii «împrumută» alte sume considerabile fără ştiinţa, dar cu documentele păgubitului, informează ITM Prahova.