Peste 30 de muncitori, veniți să lucreze în România, acuză că angajatorul le-a reținut pașapoartele: „Suntem vai de noi. Fără bani, fără mâncare”. Cum se apără firma care i-a angajat//Parchetul a deschis dosar pentru șantaj (EXCLUSIV)

Publicat: 27 07. 2020, 18:50
Actualizat: 28 07. 2020, 08:40
Peste 30 de muncitori, veniți să lucreze în România, acuză firma la care lucrau că le-a reținut ilegal pașapoartele: „Suntem vai de noi. Fără bani, fără mâncare”. Sursă foto: Facebook Flori Iliescu
Un număr de 33 muncitori indieni au organizat un protest pe o stradă din Ploiești și acuză că firma Bedamiro Holding, unde au lucrat în domeniul construcțiilor, le-a reținut pașapoartele, deoarece vor să plece la o altă companie. Oamenii se plâng că nu au primit mâncare și bani de săptămâni întregi.
Revolta muncitorilor a fost făcută publică, luni, de Flori Iliescu pe pagina sa de Facebook. „România 2020 Ploiești. Urlăm că romanii sunt sclavii Europei dar sclavagim alte nații. 30 muncitori din India striga după pașapoartele lor reținute de angajator. Sunt vis’a’vis de BCR’ul de pe Gheorghe Doja. Singura autoritate prezenta este o mașină a politiei. Au încercat pe căile legale o rezolvare, nu au primit decat hârtii.Hârtiile nu țin nici de foame, nici loc de dormit.Dacă prin lista mea, sunt oameni ce ii pot ajuta sa își rezolve problema legal și sa ii ajutam cu apa și ceva de mâncare, eu va sunt recunoscătoare”, a scris femeia pe pagina sa de Facebook.

Acuzațiile indienilor + reacția angajatorului

Aceștia au venit în România anul trecut și au lucrat inclusiv în perioada pandemiei. Unul dintre muncitorii indieni a declarat pentru GÂNDUL.RO că în total 33 de muncitori nu și-au primit pașapoartele, dar nici banii.
„Nimeni nu răspunde de noi. Suntem 33 de muncitori. Nu avem pașapoarte, nu ne-au dat mâncare și bani. Suntem vai de noi. Nimeni nu face nimic pentru noi. Vrem să vorbim cu ministrul Muncii”, a declarat acesta.
GÂNDUL.RO l-a contactat pe Vlad Marin, reprezentantul legal al firmei Bedamiro Holding, cu sediul în Buzău, care neagă acuzațiile și susține că „o parte dintre muncitori și-au primit pașapoartele, iar alții refuză să le primească”.
„Întrebați-i pe câți ani au făcut contractul cu noi. Le-am oferit tot ce au avut nevoie conform legii. Contractul a fost făcut pe doi ani. Ei au început să vină undeva prin octombrie anul trecut. Poliția Locală are toate informațiile pentru că cercetează acest caz. Ei lucrau pe unul dintre șantiere, noi avem antrepriză. Au făcut un contract cu noi și vor să plece pentru că vor să plece. În momentul de față sunt alte companii care fac piraterie de mână de lucru”, a declarat Vlad Marin.
Contactat de reporterul GÂNDUL.RO, purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Lavinia Radu, a declarat că s-a deschis un dosar penal pentru șantaj, iar supravegherea cauzei se face de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești.
Redăm integral răspunsul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești: