POLUARE EXTREMĂ în București. Ministrul Mediului: Ard bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci de la Periș

Publicat: 08 04. 2020, 09:41
Sursă foto: aerlive.ro/ 8 aprilie 2020

Cetățenii Bucureștiului reclamă că aerul din oraș și în comunele din împrejurimi este irespirabil. Oamenii spun că fumul înecăcios care plutește deasupra Capitalei miroase a cauciuc și gunoi ars, potrivit mai multor postări pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu.

Ministrul Mediulșui, Costel Alexe, a declarat în direct la Digi 24 că mirosul insuportabil este cauzat de arderile de la o fostă fabrică de porci din comuna Periș.

„Avem un incendiu de vegetație. În urma incendierii unei zone semnificative de vegetație în zona Periș din județul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează miros specific și fum înecăcios, resimțit de locuitorii din vecinătate și evident de noi, cei din București, ca urmare a vitezei și direcției vântului”, a spus Costel Alexe, la Digi24.

„Echipele Gărzii de Mediu și APM sunt pe teren în nordul Capitalei pentru a gestiona situația și pentru a evaua impactul incendiului de vegetație, cel mai puternic resimțindu-se în Corbeanca, Buftea, Otopeni. În această dimineață am avut discuții cu cei de la ISU, care sunt pe teren și în datoria cărora este stingerea acestui incendiu”, a adăugat el.

Garda de Mediu a informat că după controlul efectuat în Periş, a constatat prezenţa unui incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp.

„Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu.