Recomandarea CES trimisă Guvernului privind salariul minim european. Câți BANI vor câştiga românii

Publicat: 13 03. 2023, 10:47

Salariul minim european, despre care s-a tot vorbit la Bruxelles în ultima perioadă, începe să-i preocupe și pe români.

În context, Consiliul Economic Social recomandă Guvernului să demareze discuţiile şi să negocieze cu partenerii sociali implementarea directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Gheorghe Falcă anunță când se aplică salariul minim european

În urmă cu câteva luni, într-o declarație pentru Antena 3, europarlamentarul Gheorghe Falcă declara că „salariul minim european se va aplica în doi ani de zile şi în România, în caz contrar riscând sancţiuni UE”.

„În România, în doi ani de zile vom avea salariu minim european, adică salariu minim naţional calculat pe legislaţia salariului minim european” – Gheorghe Falcă

Despre salariul minim european a vorbit și Dragoş Pîslaru, eurodeputat REPER. El susţinea în toamna trecută că directiva europeană ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat român încadrat cu salariu minim. „Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat”, a spus Dragoș Pîslaru.

„În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta. E important să ştie că, dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, mai puncta Dragoş Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim.

„Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional” – europarlamentarul Dragoş Pîslaru

În opinia europalamentarului REPER, „a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face”.

În momentul de față, salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei.