RECYCLE NOW. Cum se poate armoniza relația colectorilor cu operatorul de salubritate. Cristian Lazăr: „Este o problemă pe care cel puțin OUG 74 nu a rezolvat-o”

Redactor:
Madalina Prundea
RECYCLE NOW. Cum se poate armoniza relația colectorilor cu operatorul de salubritate. Cristian Lazăr: „Este o problemă pe care cel puțin OUG 74 nu a rezolvat-o”
Cristian Lazăr, managing Partner GreenPoint / Sursa: Alexandra Pandrea - Gândul

Cristian Lazăr, Managing Partner GreenPoint, a atras atenția, în cadrul conferinșei „Recycle Now”, că lacunele sau lipsa de claritate a legii privind gestionarea deșeurilor reprezintă un obstacol în colectarea și revalorificarea materialelor reciclabile, fapt care, mai în contextu prețului scăzut al petrolului, îi face pe producători să prefere materialul brut virgin, mai ieftin. Evenimentul „RECYCLE NOW”, cea mai importantă conferință din România pe tema reciclării, a fost organizată de Gândul.ro, în parteneriat cu cu greennews.ro.

Cristian Lazăr, managing Partner GreenPoint, a vorbit, la evenimentul „Recycle Now” despre provocările pe care pe presupun implementarea noilor prevederi legale.

„Noi ne vedem obligați să lucrăm și cu salubriștii, și cu colectorii. Din fericire, din nefericire, o parte din aceste tipuri de deșeuri le regăsim pe același flux și aici este o problemă pe care cel puțin OUG 74 nu a rezolvat-o, cu privire la cum se poate armoniza relația colectorilor cu operatorul de salubritate, astel încât aceste deșeuri să nu afecteze indicatorii de performanță ai salubriștilor și în același timp ca noi, reprezentanții producătorului, să beneficiem de aceste cantități”, a declarat Cristian Lazăr, managing Partner GreenPoint, în timpul dezbaterilor din cadrul conferinței „Recycle Now”.

„Cred că asta este una dintre challenge-urile (provocările – n.r.) pe care ministerul Mediului trebuie să le rezolve acum, prin acest Ordin de ministrul care va trebui să iasă foarte curând. Ceea ce e interesant de văzut, și poate salubristul poate să ne spună, cum va impacta sistemul depozit-garanție costurile pe care noi, producătorii și reprezentanți producătorilor le plătim pentru sistemul clasic, având în vedere că aceste deșeuri produc și niște venituri pentru operatorul de salubritate. Ce se va întâmpla cu sistemul actual, iar trebuie modificat?”, a lansat întrebarea Cristian Lazăr.

„Noi lucrăm cu foarte mulți operatori de salubritate, ei sunt prestatori de servicii. Într-adevăr, avem cazuri în toată țara în care operatorul trece în fiecare zi când e colectarea selectivă, trece și colectează pubele. Sunt pline, goale, el trece. Din păcate, de multe ori e goală pubela aia sau nu o scot oamenii. Adică salubristul își face treaba, dar cetățeanul nu își face treaba”, a detaliat Lazăr.

„Oricine preferă să producă obiecte și materiale din plastic din material virgin, pentru că este mai ieftin”

Potrivit lui Cristian Lazăr, autoritatea a reglementat domeniul prin OUG 74, conform principiului „plătești cât arunci”, dar există situații care duc la blocaje și, implicit, la refolosirea materialelor reciclate în producție. Cristian Lazăr consideră că sistemul depozit-returnare este binevenit, dacă este corect implementat, pentru a fi eficient.

„Principiul „plătești cât arunci” înseamnă să existe două tarife diferențiate pentru fracția care se colectează selectiv, care să aibe un cost gratis, pentru că e suportat de noi (reprezentanții prodcuătorilor – n.r.), adică noi plătim această colectare selectivă în proporție majoritară, și să aibă un tarif care să fie atât de descurajant, ca să nu mai arunce acel deșeu rezidual și să îl separe corect. Acesta este spiritul legii. Acesta e blocajul, de fapt, aici, pentru că ei, salubriștii, trec și colectează, dar ba nu e pubela, ba sunt goale, ba sunt deșeurile în amestec. Sunt deșeuri care, dacă nu au o calitate foarte bună și în contextul actual în care prețul petrolului a scăzut atât de mult încâ oricine preferă să producă obiecte și materiale din plastic din material virgin, pentru că este mai ieftin decât materialul reciclat. Și normal că nu mai există cerință pe piață, pentru anumite materiale, pentru că e mult mai ieftin să facă din material virgin”, a avertizat Cristian Lazăr.

Conferința digitală LIVE „Recycle Now” https://www.gandul.ro/evenimente/recycle-now, organizată joi la la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, a fost în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Evenimentul a fost ealizat în parteneriat cu GreenPoint, moderat de Emma Zeicescu, host Gândul LIVE.

Urmăriți conferința integrală în materialul video atașat.

 

FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Lucian Mândruță revine la TV după 10 ani! Ce emisiune la avea și la ce...
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
FOTO – VIDEO: Cutremur cu magnitudinea 6,7 în Turcia și Grecia. 8 oameni, între care...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a luat o NOUĂ amantă pentru a se distra. TÂNĂRA i-a venit însă de hac...
Scandalul incredibil între patriarhul Daniel și fratele său. De ce acesta din urmă a spus...
'Al treilea RĂZBOI MONDIAL a început'. Americanii sunt îngroziți: au aruncat BOMBA
Klaus Iohannis, DECIZIA BOMBĂ a momentului: De astăzi E GRATUIT!
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Lora, adevărul despre câți bani a cheltuit în Bali. Ce a povestit vedeta: „Mă uitam...
Inchide