Românii, din nou victime ale știrilor false răspândite în Franța. „Sunt traficanți de organe”

Publicat: 26 10. 2022, 12:51
Sursa FOTO: wikimedia.org

O serie de zvonuri răspândite pe rețelele de socializare ca TikTok și Snapchat vorbesc despre românii care ar fi „traficanți de organe” prin Franța. „Rețele de traficanți români de organe în Rouen”, iată una dintre cele mai des întâlnite minciuni în mediul online.

Polițiștii încearcă să prevină răspândirea unor astfel de informații false și chiar au ajuns dezmintă zvonurile prin comunicate oficiale.

Fake-news sau cum sunt denigrați românii

Pe Snapchat și TikTok două videoclipuri s-au viralizat foarte mult în ultimele săptămâni. În primul, scrie stiridiaspora.ro, două tinere declară în fața unei camere de filmat că au fost abordate de o femeie din România care avea un cărucior cu ea și care le-a cerut bani ca să cumpere lapte pentru copilul ei. În al doilea videoclip, postat de un alt utilizator, se prezintă o scenă similară, filmată pe Rue du Gros Horloge.

Totuși, în ambele videoclipuri se vorbește doar despre cerșetorie și nimic altceva. Atunci, de unde povestea cu traficul de organe comis de români?!

Se pare că totul ar pornit de la o știre falsă răspândită pentru prima dată în Marsilia. Acolo au circulat zvonuri care evocau „o rețea românească” sau o „rețea de trafic de organe”. Videoclipurile cu pricina s-au viralizat, fiind vizionate de milioane de ori.

Autoritățile locale sunt nevoie să dezmintă așa-zisele mărturii de pe Internet, dar fac o muncă de Sisif. Asta pentru că în mediul online deja au apărut utilizatori care își propun să-i găsească pe presupușii traficanți de organe români. Din Lyon și până în Mulhouse și Rouen, peste tot se vorbește despre așa ceva.

La Rouen, Direcția Departamentală de Securitate Publică (DDSP) a ieșit public cu un anunț oficial cum că nu investighează un astfel de caz.

Mai țineți minte dubele albe din Paris, 2019?

Situația de acum amintește de zvonurile legate de presupuse răpiri săvârșite de români în regiunea Parisului în anul 2019. Și atunci, rețelele de socializare au fost „bombardate” cu mesaje privind presupuse acte comise de românii care conduceau dube albe și răpeau oamenii direct de pe străzi.

Zvonurile care vizează comunitatea de români sunt recurente pe Internet. La fel se vorbește și despre fetița internată la Nantes, Franța, în așteptarea unei donații de sânge de la o grupă sanguină rară sau despre presupusele atacuri cu o seringă contaminată. Polițiștii recomandă precauție și informare numai din surse sigure.