Se schimbă legea. Ce fel de repartitoare vor fi obligatorii în toate blocurile din România până în 2027

Se schimbă legea. Ce fel de repartitoare vor fi obligatorii în toate blocurile din România până în 2027
Se schimbă legea. Ce fel de repartitoare vor fi obligatorii în toate blocurile din România până în 2027 / Sursa FOTO: monitorulbt.ro
Publicat: 27/09/2022, 18:04

Se schimbă legea și nimeni nu se mai poate eschiva de acum încolo. Îi vizează pe toți românii care stau la bloc, obligați ca până în 2027 să își monteze repartitoare de căldură. Și, atenție, că aici e noutate, nu orice fel de repartitoare, ci unele „speciale”!

Sunt vizați de această schimbare chiar și proprietarii de apartamente care deja au repartitoare, dacă modelele lor de acum nu sunt compatibile cu noile pretenții ale autorităților.

Iată noile repartitoare obligatorii a fi montate în apartamente!

Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță care mai așteaptă doar avizarea Consiliului Economic și Social (CES), toate blocurile din România vor avea numai contoare și repartitoare pentru căldură ce pot fi citite de la distanță până în anul 2027!

Potrivit avocatnet.ro, până la sfârșitul lui 2022 se vor putea instala doar astfel de dispozitive. Iar repartitoarele care nu pot fi citite de la distanță vor trebui să fie înlocuite de proprietarii apartamentelor, mai arată proiectul de lege.

Proiectul de Ordonanță de Urgență prevede că imobilele de tip condominiu și clădirile mixte racordate la sistemul centralizat de energie termică sau care au o sursă centrală de încălzire trebuie să aibă contoare individuale până la 1 ianuarie 2023. Se urmărește individualizarea consumului pentru încălzire, răcire și apă caldă la fiecare apartament sau spațiu care nu este destinat locuirii.

Inițial, măsura era cuprinsă într-un proiect de lege apărut acum aproape doi ani, dar care a fost transformat recent în proiect de OUG, ceea ce indică faptul că autoritățile vor s-o adopte cât de curând.

Proiectul de OUG de la CES vizează, în esență, modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. „În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”, se arată în ordonanța trimisă spre analiza Consiliului Economic și Social.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase