Noi controale în apartamentele românilor. Cei care refuză vor plăti amenzi usturătoare / Decizia, în mâinile deputaților

Noi controale în apartamentele românilor. Cei care refuză vor plăti amenzi usturătoare / Decizia, în mâinile deputaților
Publicat: 04/12/2019, 10:33

Proiectul va modifica, printre altele, Legea nr.121/2014, privind eficiența energetică, scrie a1.ro.

Concret, „în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2020 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

Totodată, dacă folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, legea prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri „pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

Proiectul de lege prevede amenzi de 500-1.000 de lei pentru cei care nu respectă termenul-limită de montare a repartitoarelor de costuri: „Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”.

Deocamdată, proiectul de lege nu se aplică. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat de Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase