Sindicaliștii Romgaz amenință cu noi proteste dacă revendicările salariale nu le sunt satisfăcute. Cât câștigă angajații și liderii care-i reprezintă

Sindicaliștii Romgaz amenință cu noi proteste dacă revendicările salariale nu le sunt satisfăcute. Cât câștigă angajații și liderii care-i reprezintă

Reprezentanții angajaților Romgaz vor ca Guvernul să emită o ordonanță de urgență prin care să se permită creșterile salariilor cu inflația. În caz contrar, ei vor continua protestele, a declarat președintele Sindicatului Liber Romgaz Mediaș, Ioan Stoicovici, pentru Gândul. Revendicările intervin în condițiile în care salariile medii în companie sunt duble față de media pe economie, iar propriul venit al liderului sindical este de câteva zeci de mii de lei lunar.

Liderii sindicali din cadrul Romgaz se vor întâlni, miercuri, cu oficialii Ministerului Energiei, pentru a obține creșterea fondului de salarii, care, după cum susține Ioan Stoicovici, s-a diminuat cu 5,82% din cauze prevederilor legii bugetului din acest an, deși conducerea companiei a transmis că aceasta este o afirmație falsă.

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A. este cel mai important producător și furnizor de gaze naturale din România, acționarul majoritar fiind statul, prin Ministerul Energiei, care deține 70% din capitalul social.

Negocieri la Ministerul Energiei

Liderul sindical Ioan Stoicovici susține, în declarația pentru Gândul, că nu a mințit atunci când a declarat că se reduc salariile lucrătorilor cu 5,82%, iar în discuțiile de miercuri de la Ministerul Energiei sindicaliștii vor cere creșterea acestora cu inflația.

„Conducerea (Romgaz – n.r.) care o zis minte și dă în mine, că mint eu, și așa se întâmplă una și cu alta, da? Dar fundamentarea bugetului, bugetul din 2023 are o sumă și bugetul din 2024, dacă o comparăm cu același număr de salariați, este micșorat cu 5,82%”, a declarat Ioan Stoicovici.

Reprezentantul salariaților Romgaz a explicat că sindicaliștii nu vor cere propriu-zis o creștere salarială, ci indexarea cu rata inflației, care nu este posibilă în prezent în marile companiile din energie, inclusiv Hidroelectrica și Nuclearelectrica.

„Problema este legea bugetului de stat pentru 2024, care nu seamănă cu legea pentru 2023 și nu seamănă cu legea pentru anul 2022 și datorită acestei legi s-a ajuns să se reducă, cum am spus, salariile cu 5,82% aferentă constituirii bugetului. Dacă luăm salariile din 2023, bugetul constituit e mai mic pe 2024 cu procentul acesta, la același număr de salariați”, a spus liderul sindical.

Ion Stoicovici a subliniat că prin acest protest, angajații Romgaz vor menținerea puterii de cumpărare, dar în niciun caz nu vor pune în pericol asigurarea alimentării cu gaze.

„Ministerul Energiei trebuie să facă un memorandum către Guvern ca să se modifice, să dea Guvernul o ordonanță de urgență pentru a lua cel puțin inflația. Adică inflația nu se poate acorda, deci puterea de cumpărare a angajaților nu se menține. (…) Normal, ar trebui să nu ne afecteze legea, că noi suntem condiționați de lege. Noi nu vrem să ajungem în situația în niciun caz nu putem lăsa industria și populația fără energie pe gaz. Protestăm ca să tragem un semnal de alarmă vizavi de legislația care nu este deloc favorabilă anul acesta. În alți ani era legea sub altă formă și puteam să acordăm inflația. Inflația nu înseamnă creștere salarială. Inflația, dacă o dai, îi menții puterea de cumpărare al salariatului. Adică să meargă și mâine tot cu aceeași pâine acasă la copii”, a explicat liderul sindical.

Dacă discuțiile de la Ministerul Energiei nu vor fi de succes, sindicaliștii vor continua protestele, Ioan Stoicovici dând exemplul acțiunii de luni, și al celor din transporturi, agricultură, sănătate sau învătământ.

„Noi nu suntem bugetari. Încă un lucru foarte important: noi nu consumăm din bugetul statului absolut niciun leu. Noi suntem contribuabili prin miliarde de lei care le dăm la bugetul statului”, a subliniat Ioan Stoicovici.

„Romgaz este una dintre societățile cele mai valoroase ale statului, o fi acționariat 70%. La fel și Hidroelectrica și Nuclearelectrica, nici ei nu pot să facă majorări salariale, aceeași lege li se aplică la toate aceste trei societăți care efectiv dau la bugetul statului miliarde. Și nu poți să satisfaci salariatul pentru a menține puterea de cumpărare. Alte societăți își majorează salariile, fără să le afecteze lege, doar pe societățile din energie Romgaz, Hidroelectrica și Nuclearelectrica. Noi suntem efectiv frustrați de legea bugetului de stat pentru 2024 și pentru problema asta mergem la Ministerul Energiei”, a precizat liderul sindicatului.

„Noi lucrăm în condiții speciale de muncă, condiții grele”

El a subliniat că, în bugetul pe 2024, salariile de încadrare ale angajaților nu vor fi diminuate cu 5,82%, ci constituirea bugetului a fost mai mică cu 5,82%.

„Probabil că nu se mai dau anumite ore suplimentare sau altele și vedem cum le putem descurca. Dacă se va amenda legea, atunci va fi rectificare bugetară”, a conchis liderul sindical.

În ceea ce privește apetența pentru protest a angajaților Romgaz, având în vedere salariile mult peste media pe economie, liderul sindical argumentează că acestea sunt determinate de specificul ramurii.

„Asta este datorită faptului că noi avem condiții speciale de lucru, adică lucrăm la sonde, efectiv în ploaie, în vânt, soare, cu utilaje grele, instalații de foraj, instalații de probe producție, oamenii sunt încadrați în condiții speciale, adică grupa de muncă I și avem și grupa a 2-a, adică nu degeaba sunt condițiile respective. De acolo vine un salariu brut la nivelul ăla. Deci noi lucrăm în condiții speciale de muncă, condiții grele de muncă”, a explicat liderul sindical.

Întrebat despre propriul său salariu, de zeci de mii de lei pe lună, Ioan Stoicovici a invocat vechimea în Romgaz.

„Acest salariu îl am, după cum ați văzut, dacă v-ați uitat pe declarația de avere, salariul îl am pentru că am o vechime de peste 40 de ani în unitate, în Romgaz, am o vârstă și am o vechime și în decursul atâtor ani e normal să ajung la o salarizare, fiind, de exemplu, și la protecția muncii. Eu coordonez și activitatea de protecție a muncii, adică e o responsabilitate pe toată întreprinderea, pe tot Romgaz. Salariul efectiv pe activitatea muncită”, a explicat liderul sindical.

Ioan Stoicovici este a intrat în domeniu, ca lăcătuș mecanic la Centrala Gaz Metan Mediaș în 1980 și este președinte al sindicatului din 2004, conform CV-ului oficial, datat anul trecut, când a candidat pentru un post de administrator dintre cele șapte ale Consiliului de Administrație al Romgaz.

Ce salarii și beneficii au salariații Romgaz

Conform celui mai recent Buget de venituri și cheltuieli al Romgaz, pe anul 2023, câştigul mediu lunar brut pe salariat (lei/persoană) determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială a fost de 13.649 de lei.

Acesta este de aproape două ori mai mare decât media pe economie, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Stastistică (INS). De exemplu, în luna noiembrie 2023, câştigul salarial mediu brut pe țară a fost de 7.766 lei.

La nivel de secțiuni/diviziuni CAEN, în ceea ce privește Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, câștigul salarial mediu brut în noiembrie a fost de 11.406 de lei, cu 5% mai mic decât în luna precedentă (12.002 lei), în timp ce în noiembrie 2022, acesta era de 9.944 lei.

Pe lângă salarii, angajații Romgaz au și alte prime și beneficii, conform datelor oficiale, respectiv cel mai recent Raport de sustenabilitate al companiei, pe 2022.

Pe lângă remunerația lunară, angajații pot beneficia de un set de avantaje stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă:

  • cheltuieli efectuate în numele angajaților la schemele de pensii facultative (Pilon III), în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro/salariat, într-un an fiscal, cu respectarea prevederilor legale;
  • cheltuieli cu primele de asigurare voluntară de sănătate, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei de până la 400 de euro, într-un an fiscal pentru fiecare salariat;
  • acoperirea în caz de dizabilități sau invaliditate, rezultate în urma unor accidente de muncă;
  • decontarea pachetelor de servicii turistice;
  • acordarea de ajutoare materiale cu ocazia unor evenimente deosebite din viața salariatului.

Cu ocazia pensionării, indiferent de cauza pensionării, fiecare salariat va primi un ajutor în funcție de vechimea în muncă în industria gazului metan și/ sau în industria energiei electrice, după cum urmează:

  • de la 5 la 10 ani vechime patru salarii de bază lunare avute la data pensionării
  • între 10-20 ani vechime cinci salarii de bază lunare avute la data pensionării
  • între 20-30 ani vechime șase salarii de bază lunare avute la data pensionării
  • între 30-40 ani vechime șapte salarii de bază lunare avute la data pensionării
  • peste 40 ani vechime opt salarii de bază lunare avute la data pensionării

În cadrul Grupului ROMGAZ există două organizații sindicale, „Sindicatul Liber din cadrul S.N.G.N. Romgaz S.A.”, care are în componență 5.392 membri, din numărul total de salariați de 5.453, rezultând astfel un grad de sindicalizare de 98,88%, și „Sindicatul Filială Înmagazinare DEPOGAZ”, care are în componență 379 membri.

Contractul Colectiv de muncă actual la nivelul Romgaz, negociat cu „Sindicatul Liber din cadrul S.N.G.N. Romgaz S.A.”, este în vigoare din 1 iunie 2022 și se apropie de expirare, fiind valabil până la data de 31 mai 2024.

Ce avere are liderul sindical

Liderul sindical Ioan Stoicovici are venituri impresionante. Din sursele Gândul, Ioan Stoicovici are avion personal și câștigă de la statul român aproximativ 10.000 euro pe lună, are o firmă, soția sa a lucrat la Transgaz, iar fiul său are legături de afaceri cu operatorul național de transport al gazelor naturale.

Conform informațiilor Gândul, Ioan Stoicovici ia bani lunar de la:

  • Uniunea județeană CNSLR Frăția filiala Sibiu (512 lei)
  • Confederația națională a sindicatelor libere din Romania – Frăția (856 lei)
  • Sindicatul liber Romgaz Mediaș (7.949 lei)
  • Federația sindicatelor Gaz România (8.548 lei)
  • Asociația Rometan (515 lei)
  • Societatea națională de gaze naturale Romgaz (30.745 lei).

De la Romgaz, unde în prezent are funcția de șef de serviciu prevenire și protecție în muncă din sucursalele Romgaz, a încasat în ultimele luni sumele de 35.149 lei, 34.465 lei, 42.363 lei și 38.259 lei.

Ioan Stoicovici este și acționar și administrator al unei firme, pe care nu a menționat-o în declarațiile de avere și interese din ultimii ani. Compania se numește Birthalmmeister SRL, cu sediul în Biertan, județul Sibiu, și are ca obiect principal de activitate „Distilarea, rafinarea și mixarea băuturilor alcoolice”.

Conform celor mai recente date oficiale publicate de Ministerul Finanțelor, există depusă o declarație pe proprie răspundere că entitatea nu a desfășurat activitate de la data înființării, 2016, și până la 31 decembrie 2022.

Ultimul an în care Ioan Stoicovici și-a declarat oficial venitul încasat de la Romgaz, comform declarației de avere, a fost anul 2020, când acesta a fost de 245.642 lei pe an, respectiv 20.470 de lei pe lună. Tot atunci apare și salariul soției, de la Transgaz, de 64.057 de lei pe an, adică 5.338 de lei pe lună.

Cea mai recentă declarație de avere, pe 2022, în calitate de președinte al Sindicatul Liber ROMGAZ – a încasat 19.800 de lei, iar ca vicepreședinte executiv la Federația sindicatelor Gaz România, 42.000 de lei.

Deține, cu familia, două terenuri intravilane și două case de locuit, în Mediaș, județul Sibiu, dobândite prin moștenire.

Are trei autoturisme, Asia, Hyundai și Dacia, în 1996, 2013, respectiv 2021.

Oficial, nu are conturi, depozite, bijuterii, tablouri, împrumuturi acordate sau credite, confirm ultimei declarații de avere.

Potrivit legii, el trebuie să declare bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro, bunuri mobile, a căror valoare depăşeşte 3.000 de euro fiecare, şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni, conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5.000 de euro, plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate, dacă valoarea de piaţă însumată a tuturor acestora depăşeşte 5.000 de euro, alte active producătoare de venituri nete, care însumate depăşesc echivalentul a 5.000 de euro, debite, ipoteci, garanţii emise în beneficiul unui terţ, bunuri achiziţionate în sistem leasing şi alte asemenea bunuri, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5.000 de euro și cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea de piaţă, din partea unor persoane, organizaţii, societăţi comerciale, regii autonome, companii/societăţi naţionale sau instituţii publice româneşti sau străine, inclusiv burse, credite, garanţii, decontări de cheltuieli, altele decât cele ale angajatorului, a căror valoare individuală depăşeşte 500 de euro.

Conform informațiilor Gândul, soția lui Ioan Stoicovici deține nouă terenuri în Mediaș (de 1.527, 1.325, 2.203, 4.000, 4.603, 12.911, 1.209, 400, și 1.717 mp). Are un Hyundai ix35 și a lucrat la Transgaz, de unde a încasat în iulie 2023 209.505 lei, în iunie, 18.483 lei, în mai, 18.678 lei, în aprilie, 10.915 lei.

La rândul său, Alin Stoicovici, fiul liderului sindical Ioan Stoicovici, a avut de la Transgaz trei tranzacții lunare, de 9.468, 10.422 și 13.955 de lei, în decembrie 2023. El este acționar/administrator la Alvasto Engineering Solutions S.A , HR Optimisation Solutions S.A. și Dirt Busters SRL.

Poziția conducerii Romgaz

Conducerea Romgaz a transmis luni, după ce s-a întâlnit cu reprezentanți ai Sindicatului Liber Romgaz Mediaș, că pe parcursul anului 2024 nu vor fi diminuate salariile de încadrare, astfel cum a fost comunicat de către sindicaliști, iar în privința construcției Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2024, Romgaz a respectat și respectă prevederile Legii Bugetului de Stat pentru anul 2024 aplicabilă.

În plus, reprezentanții Romgaz au făcut câteva precizări în legătură cu respectarea drepturilor salariaților cuprinse în Contractul Colectiv de Muncă și față de evoluția datelor economice și financiare în materie de fond și câștig salarial:

  • fondul de salarii ROMGAZ a crescut în ultimii 3 ani cu cca. 20%, iar câștigul mediu brut/salariat a crescut cu 24%;
  • pe parcursul anului 2023, ROMGAZ a respectat toate drepturile angajaților prevăzute în contractul colectiv de muncă și în contractele individuale de muncă;
  • primele și alte adaosuri prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă (altele decât salariile de încadrare), acordate salariaților ROMGAZ pe parcursul anului 2023, au însumat aproximativ 31 milioane de lei;
  • în luna decembrie 2023 a fost acordată angajaților ROMGAZ o primă de 670 lei/salariat care, alături de restul primelor plătite pe parcursul anului 2023, a determinat realizarea unei execuții bugetare de 99,01% din sumele prevăzute în anul 2023 în Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru recompensarea angajaților ROMGAZ.

„Nutrim speranța că Sindicatul Liber ROMGAZ Mediaș va înțelege să promoveze orice discuție legată de drepturile salariale, inclusiv cele referitoare la amendarea legii bugetului de stat, într-un cadru amiabil și propice unor negocieri constructive”, a transmis director general al Romgaz, Răzvan Popescu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator