ROMGAZ nu este de acord cu protestul sindicaliștilor. Ce spun reprezentanții companiei

ROMGAZ nu este de acord cu protestul sindicaliștilor. Ce spun reprezentanții companiei
Publicat: 26/01/2024, 23:17
Actualizat: 27/01/2024, 09:37

Compania de stat ROMGAZ a transmis, vineri un răspuns pentru sindicaliștii care au anunțat că vor protesta, luni, 29 ianuarie, în interiorul și exteriorul sediului central, faţă de intenţia companiei de a micşora cu 5,82% salariile de încadrare.

Instituția susține că protestul anunțat încalcă legea, prin perturbarea activității societății. Totodată, ROMGAZ susține că acuzațiile lansate de sindicaliști sunt nefondate.

Redăm, mai jos, integral, răspunsul companiei de stat:

„Dragi membri ai sindicatului,

Ca răspuns la adresa dumneavoastră nr.3402/26.01.2024, vă aducem la cunoștință următoarele:

Am luat act de informarea dumneavoastră privind intenția de organizare a unei ședințe extraordinare a Consiliului Național Sindical.

În ceea ce privește intenția de organizare a unui protest în incinta Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz SA (ROMGAZ), precum și în afara acesteia, ținând cont de riscul perturbării activității societății, având astfel ca și efect încălcarea prevederilor art.2 din Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, precum și a prevederilor art.9 al.c) din același act normativ, conducerea ROMGAZ, nu este de acord cu nici un fel de manifestări publice, care se intenționează a fi organizate pe terenuri sau  în incinta clădirilor aflate în  proprietatea  sau  folosința societății.

Față de susținerea domnului Stoicovici din adresa sindicatului cu nr. 3402/26.01.2024, respectiv  intenția angajatorului de a micșora salariile de încadrare cu 5,82%, vă comunicăm următoarele:

  • afirmația domnului Stoicovici (din adresa sindicatului cu numărul nr.3402/26.01.2024), respectiv că este în intenția angajatorului de a micșora salariile de încadrare cu 5,82% este una mincinoasă și care induce în eroare angajații ROMGAZ
  • ROMGAZ a comunicat domnului Stoicovici, în întâlnirile avute cu acesta, faptul că ROMGAZ nu va micșora salariile de încadrare ale angajaților ROMGAZ cu 5,82% (este cunoscut faptul ca o astfel de diminuare poate fi realizată doar prin semnarea unor acte adiționale la contractele individuale de muncă, și nu prin proiecții bugetare)
  • ROMGAZ nu va fi nevoită să recurgă la o scădere a salariilor personalului, acestea putând fi menținute din economiile posibil a fi realizate în cursul anului 2024, fapt comunicat de asemenea domnului Stoicovici
  • conducerea ROMGAZ a comunicat domnului Stoicovici, în întâlnirile avute cu acesta, faptul că managementul executiv și administrativ ROMGAZ respectă prevederile legale aplicabile construcției bugetului de venituri și cheltuieli, respectiv fondului de salarii (în speță fiind aplicabile prevederile Legii Bugetului de Stat pentru anul 2024
  • convingerea ROMGAZ este că Sindicatul Liber din ROMGAZ trebuie să promoveze orice discuție legată de amendarea prevederilor Legii Bugetului de Stat pentru anul 2024, într-un cadru amiabil și propice unor negocieri constructive (din câte cunoaștem o astfel de întâlnire este programată pentru data de 31 ianuarie 2024, cu reprezentanții Ministerului Energiei).

DOCUMENT: Adresa Conducerii ROMGAZ nr. 3484 din 26.01.2024 în atenția Sindicatului Liber ROMGAZ Mediaș și Membrilor Sindicatului

Ca o concluzie preliminară, o astfel de afirmație propagată în rândul salariaților Romgaz, cu privire la reducerea salariilor de baza cu 5,82%, produce o îngrijorare nejustificată care are rolul de a produce instabilitate în activitatea ROMGAZ (inclusiv în activitatea de producție), motiv pentru care analizăm căile juridice de aplicat în contextul în care se produce o astfel de instabilitate ca urmare a unor astfel de afirmații.

În final:

  • asigurăm angajații ROMGAZ că în anul 2024 nu vor fi diminuate/micșorate salariile de încadrare ale angajaților ROMGAZ cu 5,82%, astfel cum este susținut de către domnul Stoicovici prin adresa sindicatului cu nr.3402/26.01.2024.
  • recomandăm membrilor Sindicatului Liber din ROMGAZ să promoveze orice discuție legată de amendarea prevederilor Legii Bugetului de Stat pentru anul 2024, într-un cadru amiabil și propice unor negocieri constructive”.

Sindicaliștii ROMGAZ, protest în birouri și în aer liber

Sindicatul Liber ROMGAZ a anunțat, vineri, că 500 de salariaţi vor protesta, luni, 29 ianuarie, în interiorul și exteriorul sediului central, faţă de intenţia companiei de a micşora cu 5,82% salariile de încadrare. De asemenea, sindicaliştii reclamă faptul că nu sunt prevăzute în buget sumele pentru primele şi adaosurile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.

Sindicatul Liber ROMGAZ anunţă o acţiune de protest pentru ziua de luni, 29 ianuarie.

Organizarea acestei acţiuni de protest a salariaţilor din S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este faţă de intenţia angajatorului de a micşora salariile de încadrare cu 5,82% şi de a nu prevedea în B.V.C. al anului 2024 sumele aferente adaosurilor, primelor şi indexarea cu rata inflaţiei, prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, au transmis sindicaliştii.

Aceştia precizează că vor lua parte 500 de salariaţi, care vor protesta în interiorul şi în exteriorul companiei.

Biroul executiv al Sindicatului Liber Romgaz speră să aibă un dialog deschis cu toate părţile implicate cu scopul sprijinirii salariaţilor care contribuie nemijlocit la rezultatele deosebite ale societăţii!”, se mai arată în informarea transmisă de sindicalişti.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...