Spitalul Sfânta Maria, primul din România acreditat pentru transplant de tub digestiv. Apel către CGMB pentru Centrul de Transplant Multiorgan

Publicat: 21 03. 2024, 17:24
Actualizat: 21 03. 2024, 17:55

Medicul Narcis Copcă, managerul Spitalului Clinic Sfânta Maria din București, a anunțat astăzi că instituția medicală a obținut acreditarea Agenției Naționale de Transplant pentru a efectua primul transplant de tub digestiv din țară. Este un moment de referință în istoria medicinei românești, suține conducerea instituției.

Pe de altă parte, echipa medical de la Sfânta Maria face un apel la Consiliul General al Municipiului București să prindă în buget suma de 50 de milioane de lei pentru construcția și echiparea Centrului de Transplant Multiorgan, care a obținut deja toate avizele și aprobările.

Ce este transplantul multivisceral

Transplantul multivisceral, așa cum este cunoscut în termeni medicali, implică transplantarea concomitentă a mai multor organe digestive vitale, incluzând stomacul, ficatul, pancreasul, duodenul și intestinul subțire și gros. Această intervenție rară, dar deosebit de complexă, are scopul de a oferi o șansă de viață pacienților cu afecțiuni grave ale sistemului digestiv, prelungindu-le viața și oferindu-le o calitate mai bună a acesteia.

„Astăzi, Spitatul Clinic Sfânta Maria a obținut acreditarea Agenției Naționale de Transplant pentru a efectua primul transplant de tub digestiv, fiind singura unitate acreditată din România. Transplantul multivisceral constă în transplantarea concomitentă a stomacului, ficatului, pancreasului, duodenului, intestinelor subțire și gros, o intervenție rară, deosebită ce va încerca să prelungească viața pacienților”, a declarat medicul Narcis Copcă.