• Publicat:
Sport & Mișcare

Dinamo, primul club care a ieșit din insolvență

Dinamo, primul club care a ieșit din insolvență
Tribunalul București a decis închiderea procedurii de insolvență și reintroducerea în circuitul economic a SC Dinamo 1948 SA, societatea care administrează clubul de fotbal din Liga I, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, administratorul judiciar Cătălin Dascăl.

Dosarul prin care clubul Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolvență a fost înregistrat în 13 mai 2014, la Tribunalul București.

Clubul condus de Ionuț Negoiță a acoperit în totalitate datoriile istorice la începutul lunii martie, cu două luni mai devreme decât prevedea planul de reorganizare aprobat de către instanță, pentru a putea participa în sezonul 2016-2017 în cupele europene. În acest sens, la termenul din 25 martie, SC FC Dinamo 1948 SA a solicitat închiderea procedurii de insolvență și reinserția societății în circuitul economic, însă ANAF a contestat planul de reorganizare.

Conform acestui plan, SC Dinamo 1948 SA a avut de achitat 3.486.133 de lei, adică 4,48 la sută din suma aferentă masei credale, care se ridica la momentul intrării în insolvență la 77.826.649 de lei, aproximativ 17,5 milioane de euro.
Categoriile cele mai dezavantajate prin prisma recuperării creanțelor au fost cele bugetare și chirografare. Categoria creditorilor cu creanțe bugetare (în valoare de 24.442.264 de lei, conform tabelului defintiv de crențe) au beneficiat, conform planului de distribuiri, de sume în proporție de 5,93 la sută din totalul grupei, adică 1,45 milioane de lei. Pentru categoriile creanțelor chirografare și creanțelor subordonate, de aproximativ 11,5 milioane de euro, nu a fost achitată de către SC Dinamo 1948 SA nicio sumă prin planul de reorganizare.

La 1 aprilie, judecătorul sindic a respins solicitarea societățiii de ieșire din insolvență, stabilind continuarea procedurii. Decizia instanței a survenit în urma contestației formulate de ANAF la tabelul de creanțe în cadrul procedurii de reorganizare, care s-a aflat pe rol la Curtea de Apel.

ANAF a făcut două contestații, însă ambele au fost respinse de Curtea de Apel București.

SC Dinamo 1948 SA are trei acționari, Ionuț Negoiță, cu 381.041 acțiuni, reprezentând 92,9368 la sută din total, Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, cu 28.831 de acțiuni, reprezetând 7,0319 la sută, și Cornel Dinu, cu 128 de acțiuni, reprezentând 0,0313 la sută.

Primul club de fotbal din România care a intrat în insolvență a fost FC Rapid, instanța admițând deschiderea procedurii de reorganizare la 7 decembrie 2012. Ulterior, alte opt cluburi de Liga I, Gloria Bistrița, Universitatea Cluj, Oțelul Galați, FC Vaslui, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploiești și FC Brașov au intrat în insolvență. Dintre acestea, în momentul de față doar trei mai activează în primul eșalon, Dinamo, CFR Cluj și Petrolul. Gloria Bistrița și FC Vaslui au fost dezafiliate de Federația Română de Fotbal, iar Rapid, Universitatea Cluj, Oțelul Galați și FC Brașov evoluează în Liga a doua.

Inchide