A MURIT Tache Macri, unul dintre simbolurile Giuleștiului! Se stabilise la Paris și avea 92 de ani

Publicat: 21 03. 2024, 06:29
Actualizat: 21 03. 2024, 18:24

Dumitru Macri, primul român nominalizat la “Balonul de Aur”, s-a stins din viaţă la vârsta de 92 de ani, la Paris, acolo unde a locuit în ultimii ani, informează FRF şi FC Rapid.

Născut în 28 aprilie 1931 la Bucureşti, Dumitru Macri a evoluat în întreaga sa carieră doar pentru Rapid, în perioada 1950-1965, unde a câştigat Cupa Balcanică în 1964.

A MURIT Tache Macri, unul dintre simbolurile Giuleștiului! Se stablise la Paris și avea 92 de ani

În 1961, Dumitru Macri a fost nominalizat la Balonul de Aur, alături de nume precum Lev Yashin, Eusebio, Sir Bobby Charlton, Alfredo Di Stefano şi Ferenc Puskas.

A fost prieten foarte bun cu Ion Motroc, alt mare fotbalist la Giuleștiului cu care se conversa telefonic.

“Suflarea alb-vişinie este în doliu, odată cu trecerea în nefiinţă a lui Dumitru „Tache” Macri, unul dintre cei mai longevivi jucători ce au îmbrăcat tricoul Rapidului.

În vârstă de 92 de ani, Tache Macri s-a stins din viaţă la Paris, acolo unde a locuit.

Condoleanţe familiei şi prietenilor!”, este mesajul FC Rapid după trecerea în nefiinţă a lui Macri.

Avea rude în Grecia și putea merge la Panathinaikos Atena

Tache Macri, 8 selecții la echipa națională, este primul român nominalizat la Balonul de Aur, la ediția din 1961. A ieșit, în cele din urmă, pe locul 35.

Deși a avut oferte de la alte cluburi ca fotbalist, inclusiv din străinătate, a preferat să rămână în Giulești.

„Atmosfera era fantastică! Filoti era omul care ne mobiliza pe toți și ne spunea că trebuie să nu dezamăgim milioanele de rapidiști. De aia nici nu am plecat de la Rapid, pentru că puteam să merg la Panathinaikos, că aveam rude în Grecia.

Puteam să rămân în Anglia, în 1958, că am avut ofertă. Pentru Rapid am refuzat gradele celor de la Dinamo și Steaua și-mi pare bine că am hotărât asta, pentru că altfel cred că înnebuneam”, mărturisea Tache Macri într-un interviu publicat de „ziaruldesport.ro”.

Un alt factor pentru care fostul fundaș a ales să nu părăsească Rapidul l-au constituit suporterii: „Erau extraordinari! Erau mii de scrisori care veneau la club săptămânal, nu exagerez, mii și mii.

Nu erau e-mailuri ca azi, oamenii mai și făceau efort să le scrie și să le pună la Poștă. Pentru că majoritatea ajungeau la gunoi, din cauza unor conducători care habar nu aveau de spiritul Rapidului, i-am cerut poștașului să mi le aducă mie. Citeam ore în șir din ele, alături de Filoti și de ceilalți și asta ne motiva incredibil.

Ne scriau femei, copii, oameni din închisoare. Rapidul era un fenomen și până în anii ’70 a fost de departe cea mai iubită echipă din țară”, povestea acesta, conform independentaromana.ro.