Atletismul rus, interzis la Olimpiada

Publicat: 21 07. 2016, 14:09

Tribunalul de Arbitraj Sportiv  a respins apelul Comitetului Olimpic Rus  și al celor 68 de atleți care solicitau dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro după ce au fost suspendați de Federația internațională de specialitate (IAAF), informează bbc.com și France Presse.

 Tribunalul a  confirmat validitatea deciziei IAAF conform căreia sportivii a căror federație națională a fost suspendată nu sunt eleigibili  pentru competițiile organizate sub egida Federației Internaționale de Atletism. 

Conform deciziei  Comitetul Olimpic Rus va putea selecționa în continuare ateleții care respectă regulamentul IAAF pentru a concura la JO.  Până în prezent, doar doi atleți ruși, săritoarea în lungime Daria Klișina și Iulia Stepanova (800 m), au fost recalificați de IAAF.

Separat, Comitetul Olimpic Internațional examinează apelurile la interzicerea tuturor concurenților ruși în toate sporturile de la Jocurile Olimpice ca urmare a unui al doilea raport în dopaj sponsorizat de stat. Decizia va fi pronunțată zilele următoare. 

Rusia a fost suspendată la nivel mondial de la evenimente sportive organizate de  IAAF din noiembrie 2015. Decizia federețaiei internaționale a fost luată ca urmare a publicării unui raport  independent de către Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), care a arătat că în Ruisa există o cultură a dopajului pe scara larga, sponsorizată de stat, în care sunt implicate chiar și serviciile secrete.

Ulterior acestui raport ministrul rus al sportului Vitaly Mutko, și-a cerut scuze că sistemele antidoping din Rusia nu au reușit să-i depisteze pe sportivii dopați, dar  nu a admis că aceștia ar fi fost  sponsorizați de stat.

Cu toate acestea, un alt raport finalizat la începutul acestei săptămâni de căre experții WADA, a descoperit și mai multe nereguli și a sugerat o implicare și mai mare a statului în dopajul sportivilor și în acoperirea acestei practici nesportive. Raportul susține căa r fi existat chiar cazuri în care agenți secreți ruși ar fi schimbat probele pozitive de urină cu unele curate. Această practică implică majoritatea sporturilor olimpice mai arată concluziile raportului. 

Ca urmare a acestui raport, Comitetul Olimpic Internațional analizează interzicerea tuturor concurenților ruși de la Jocurile Olimpice. CIO a avut marți o întâlnire de urgență, dar a spus că va aștepta decizia de azi  de la TAS  și va analiza toate opțiunile legale înainte de a anuța vreo sancțiune.