David Popovici impresionează o lume întreagă. Reacții incredibile după ce românul a devenit campion mondial la natație. „A agățat aurul cu o altă mușcătură de rechin gigantică. Nu are limite!” GALERIE FOTO

David Popovici impresionează o lume întreagă. Reacții incredibile după ce românul a devenit campion mondial la natație. A agățat aurul cu o altă mușcătură de rechin gigantică. Nu are limite! GALERIE FOTO
Înotătorul David Popovici (FOTO: Facebook)
Publicat: 21/06/2022, 13:35
Actualizat: 21/06/2022, 13:36

David Popovici a scris istorie luni, 20 iunie, la Campionatele Mondiale din Ungaria. Sportivul de doar 17 ani a triumfat în finala de 200 de metri liber, stabilind un record mondial de juniori și devenind cel mai tânăr campion mondial din istorie în această probă. Victoria lui David Popovici în fața unor nume mari, precum cea a campionul olimpic în exercițiu, britanicul Tom Dean, a stârnit un val de reacții de admirație, dar și de uimire. 

Înotătorul de doar 17 ani a câștigat proba masculină de 200 de metri liber, cu un timp impresionant de 1:43,21. Acesta este cel mai rapid timp din lume în această probă din 2012 încoace și un nou record mondial de juniori. Acesta continuă prestația excelentă la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta.

Plecat de pe culoarul 4, David Popovici a câștigat, marți dimineață, seria a 10-a la proba 100 m liber, cu un timp de 47.60 secunde. Așadar, românul este în semifinalele probei vor avea loc tot marți, de la 19:26 și 19:31. Finala a programată pentru miercuri, 22 iunie, la ora 19:22.

„A fost grozav, concurenţa a fost foarte rapidă. M-a împins de la spate că oamenii care mă iubesc s-au uitat la mine şi că oamenii de acasă cred în mine”, a fost prima reacție a lui David Popovici după victoria obținută.

Cotidianul spaniol AS a titrat: „Popovici deschide o nouă eră”

Românul în vârstă de 18 ani a câștigat aurul în proba de 200 de metri liber cu un nou record mondial de juniori. El este al patrulea cel mai rapid înotător din istorie în această probă. Acesta este David Popovici, înotătorul român care transformă toată proiecția în realitate.

Și viitorul lui arată înspăimântător! În finala de la 200 de metri, a agățat aurul cu o altă mușcătură de rechin gigantică: 1:43.21. Popovici începe o nouă eră la Budapesta. Înotul lui nu are liminte, parcă ar fi venit dintr-un viitor în care oamenii sunt amfibieni.

Românul alunecă prin bazin cu puțin efort, fără să ridice apa sau să schimbe ritmul, cu o naturalețe uimitoare. Face parte din acel grup de sportivi care impresionează când sunt văzuți în direct. De aceea, din prima clipă, sala din Budapesta și-a pus ochii pe acel bărbat înalt, brunet, cu aspect încă tineresc. Aurul a fost cucerit cu 1:43.21, la o distanță uriașă de mai bine de o secundă de coreeanul Sungoo Hwan (1:44.47)”, au scris jurnaliștii de la AS. 

Impresionată de performanța românului, jurnalista italiană Lia Capizzi a scris pe Twitter:

„Frumusețea stilului liber al lui David Popovici. Pentru românul în vârstă de 17 ani, aurul la 200 de metri a fost parcă anunțat. Dar, totuși, ce progres în ultimele 12 luni. Timp absurd: 1’43″21 (record mondial de juniori). Viitor star? Nu, este deja o vedetă a prezentului.”

David Rieder, corespondent pentru Swimming World, a făcut chiar și o previziune îndrăzneață: „David Popovici, ce înot genial. Știți ce? Cred că poate trece de Caeleb Dressel în proba de 100 liber. Va fi o cursă foarte strânsă.”

Eduard Novak, ministrul sportului, a reacționat și el după victoria lui David Popovici

„Fenomenal acest sportiv! Toate inimile României au bătut azi în pieptul lui și i-au dat putere! David Popovici este primul nostru campion mondial de seniori, într-o probă masculină, cu un nou record, de 1:43.21 min. I-am transmis felicitările mele și cât de mândri suntem de el! Mulțumim, David! Felicitări, abia ai început să scrii istorie în natație! Mai ai înainte multe pagini de glorie. Felicitări și celor care îți sunt aproape și te ajută să zbori!”

Performanța lui Popovici a fost obținută în cea de-a treia zi a Campionatelor Mondiale de Natație din 2022 de la Budapesta.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul Zilei, Adevărul, Mișcarea de Rezistență, Aleph citeste mai mult