Detaliul care ar fi putut schimba istoria unei generații: cum putea ajunge România în semifinalele CM 1994

Publicat: 25 05. 2014, 19:50
Actualizat: 05 09. 2019, 18:34

Naționala României a ratat dramatic, în 1994, calificarea în semifinalele Cupei Mondiale din SUA, unde ar fi urmat să întâlnească Brazilia.

După 2-2 în timpul regulamentar în ”sfertul” cu Suedia, s-a intrat în prelungiri, apoi s-a ajuns la loviturile de departajare. Suedezii au ratat primii, însă apoi Dan Petrescu și Miodrag Belodedici nu au reușit să transforme penaltyurile și nordicii s-au calificat în semifinale.

Cu toate acestea, în imaginile postate pe YouTube și pe un DVD cu greșeli de arbitraj, realizat de UEFA, se poate observa un detaliu interesant: portarul suedez Thomas Ravelli a stat în careul de 16 metri atât la penaltyul bătut de Kennet Anderson, cât și la cel al lui Tomas Brolin. Conform regulamentului, ambele penaltyuri trebuiau repetate, dând astfel o nouă șansă portarului Florin Prunea să apere.

La CM 1994, România a terminat pe locul 1 grupa cu Elveția, SUA și Columbia, apoi a eliminat Argentina în optimi și s-a oprit în sferturi, cu Suedia. Brazilia a câștigat CM 1994, după ce i-a eliminat pe nordici în semifinale și a învins Italia în marea finală.