S-au cerut 10 și 20 de luni închisoare pentru Mitu, în dosarul meciurilor trucate din Belgia

Publicat: 11 02. 2014, 17:00
Actualizat: 02 02. 2019, 16:17

Procurorul federal Jean-Pascal Thoreau a cerut Tribunalului corecțional din Bruxelles cea mai mare pedeapsă, șase ani de închisoare și 200.000 de euro amendă, pentru omul de afaceri chinez Zheyun Ye, considerat figura centrală a rețelei de trucare a meciurilor din campionatul belgian, între 2004 și 2006. Ye este judecat în absență de tribunal.

Pentru impresarul Pedro Allatta procurorul a cerut 30 de luni de închisoare și 5.000 de euro amendă. În rechizitoriul său, care a durat aproape șase ore, Thoreau a încercat să demonstreze că Allatta și Ye făceau parte dintr-o organizație criminală, care a acționat la mai multe cluburi din Belgia și din care a făcut parte și fostul jucător Olivier Suray, împotriva căruia procurorul a cerut 24 de luni de închisoare și 5.000 de euro amendă. „Suray a fost folosit pentru a corupe jucători și pentru a efectua anumite servicii omului de afaceri chinez”, a precizat anchetatorul.

Alte 24 de luni de închisoare și 5.000 de euro amendă au fost solicitate în cazul lui Paul Put, fost antrenor al echipei Lierse, la care a jucat și Mitu. Pentru secundul Patrick Deman s-a cerut o pedeapsă puțin mai mică, de 20 de luni de închisoare și 5.000 de euro amendă.

Fostul avocat al clubului Lierse Christiaan De Nyn (șase luni de închisoare și 1.000 de euro amendă), fostul antrenor al echipei La Louviere Gilbert Bodart (15 luni de închisoare și 2.500 de euro amendă), fostul președinte al clubului la Louviere Filippo Gaone (18 luni de închisoare și 1.000 de euro amendă), fostul jucător al echipei Saint-Trond Dusan Belici (un an de închisoare și 1.500 de euro amendă) și-au auzit și ei numele pronunțate de reprezentantul Ministerului Public.

Mitu a fost inclus de procuror într-un grup de foști jucători de la Lierse, Laurent Fassotte, Laurent Delorge, Igor Nikolovski, Yves Van Der Straeten, Cliff Mardulier, Hasan Kacici și Ninoslav Milenkovici, pentru care s-a cerut închisoare între 10 și 20 de luni și amendă între 1.000 și 2.500 de euro.

În concluzia rechizitoriului, Thoreau a afirmat că Zehyun Ye nu trebuie transformat într-un țap ispășitor în acest dosar. „Trebuie găsit un vaccin pentru acest virus și să eliminăm corupția”, a spus procurorul, comparându-l acțiunile lui Zehyun Ye cu un „virus care nu a întâlnit sufcienți anticorpi pentru a fi contracarat”.

Procesul va continua joi dimineață, cu pledoariile avocaților.

Marius Mitu este inculpat în procesul privind corupția din fotbal belgian, ce a început la 3 februarie, la Bruxelles, și în care principalul acuzat este Zheyun Ye. În proces sunt implicate 31 de persoane, în special jucători și antrenori suspectați de corupție în campionatul Belgiei, în perioada 2004-2006.

În urma unei anchete s-a stabilit că s-au pariat sume importante din China pe meciuri din campionatul belgian, alimentându-se rețelele infracționale implicate în pariurile sportive. Jucătorii, majoritatea de la cluburi aflate în dificultate, ar fi acceptat să piardă meciuri în schimbul unor sume de bani. De asemenea, responsabilii cluburilor ar fi acceptat să participe la trucarea meciurilor, în schimbul unui ajutor financiar de la Zheyun Ye.

Pe lista acuzaților figurează numeroase personalități ale fotbalului belgian, între care și fostul portar internațional și antrenor al echipei La Louviere, Gilbert Bodart, fostul președinte al clubului, Filippo Gaone, impresarul Pietro Allatta, precum și foștii jucători Olivier Suray, Cliff Mardulier, Laurent Fassotte și Marius Mitu.

Acuzațiile din acest dosar sunt de corupție, asociere în vederea comiterii de infracțiuni, spălare de bani și șantaj. Procesul ar putea dura peste o lună, iar federația belgiană reclamă daune, considerând că au fost afectate imaginea și integritatea sportului.

În fața instanței, Marius Mitu a declarat că nu a returnat omului de afaceri Zheyun Ye banii primiți pentru trucarea unui meci, așa cum au făcut coechipierii săi după ce partida nu s-a încheiat cu scorul așteptat de chinez, deoarece îi trimisese în România.