FERMITATE. Mesaj guvernamental cu impact asupra vânzării de produse alimentare. Lovitură devastatoare pentru samsari, speculanți și falși producători

FERMITATE. Mesaj guvernamental cu impact asupra vânzării de produse alimentare. Lovitură devastatoare pentru samsari, speculanți și falși producători
Samsarii, speculanții și falșii producători nu vor mai avea acces în piețe
Publicat: 23/03/2020, 12:23
Actualizat: 07/04/2021, 03:04

Cu puțin timp înainte ca Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) să anunțe decizia de a ține deschise piețele agroalimentare, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, a declarat pe pagina sa de Facebook că samsarii, speculanții și falșii producători nu vor mai avea acces în aceste zone de desfacere.

„Monitorizăm zilnic prețul la raft al alimentelor de bază. Piețele agroalimentare trebuie să rămână deschise, respectând procedurile și măsurile de siguranță din supermarketuri”, a declarat pe pagina sa de socializare oficialul guvernamental român. „Este important ca producătorii români să aibă unde să-și vândă producția, iar populația să aibă acces la produse proaspete, sigure și la prețuri corecte. De aceea este necesar ca samsarii, speculanții și falșii producători să nu mai aibă acces în aceste piețe”.

Oros a mai precizat că, în această perioadă dificilă în care virusul SARS-CoV-2 face din ce în ce mai multe victime, România are nevoie mai mult decât oricând de o „relație foarte bună, echilibrată și responsabilă între producător, procesator și comercianți”.

„Trebuie să încetăm războiul comercial și nu trebuie să uităm consumatorul. Toți, împreună, trebuie să trecem peste această criză pentru ca, apoi, să avem cu cine face afaceri și să avem pentru cine produce”, a afirmat Oros. „Încercăm să identificăm care sunt problemele reale și cum anume putem interveni cât mai echilibrat și eficient. Avem obligația să susținem fiecare filieră de produs și să ne asigurăm că va exista un flux de alimente în magazine și în piețe. Suntem în permanentă legătură cu autoritățile europene. S-a creat coridoare verzi pentru transportul materiilor-prime, al alimentelor și al materialelor medicale”.

Adrian Oros a mai spus că țara noastră trebuie să se bazeze în perioada următoare pe hrana produsă la nivel intern, iar fermierii vor avea undă verde la deplasările spre și dinspre parcelele de teren care trebuie lucrate în totalitate.

„Anul acesta, fiecare bucată de pământ trebuie lucrată. În următoarele luni, principala sursă de hrană va fi producția internă. Avem nevoie de producții cât mai bune, chiar dacă o să fie mai greu. Fiecare fermier, fiecare țăran se poate deplasa în câmp sau la fermă pentru lucrările care trebuie efectuate, respectând recomandările privind măsurile de prevenire a pandemiei”, susține ministrul de resort. „Suntem în contact permanent cu mediul asociativ din fiecare domeniu. Încercăm împreună să facem analize și estimări cât mai corecte privind necesarul de semințe, de pesticide, de fertilizanți, de material genetic și cât anume este acoperit de producția internă”.

Nu în ultimul rând, reprezentantul Guvernului a declarat că măsurile de sprijin destinate fermierilor români vor continua, iar în ceea ce privește siguranța angajaților împotriva infectării cu SARS-CoV-2 se vor lua toate măsurile necesare.

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a luat urgent măsuri pentru a continua activitatea de plată subvențiilor, cât și cea de accesare și de implementare a măsurilor de sprijin, cu asigurarea condițiilor necesare protejării beneficiarilor și, în egală măsură, a angajaților”, a mai precizat Adrian Oros. „Toate programele de minimis și de ajutor de stat se vor derula și în anul acesta. Ne bazăm pe corectitudinea și buna credință a beneficiarilor. Este în derulare pregătirea campaniei de irigații, în așa fel încât apa să ajungă la fiecare fermier care a semnat contractul”.

Coridor Verde pentru inputuri agricole. Piețele agroalimentare rămân deschise

Chiar dacă au fost sesizate câteva sincope pe lanțul de aprovizionare cu inputuri pe rutele de aprovizionare din afara României, afectând termenele de livrare pentru unele produse, potrivit precizărilor Asociația Industriei de Protecția Plantelor din Romania (AIPROM), organizația a primit asigurări că în cursul săptămânii viitoare, Comisia Europeană (CE) vă impune tuturor Statelor Membre să puna în aplicare conceptul de Coridor Verde pentru bunuri, inclusiv inputuri agricole.

„Asta ne face să credem că vom pune la dispoziția fermierilor toate soluțiile de protecție estimate pentru un sezon agricol normal ca și consum. Comisia Europeana apreciază că proiectarea și menținerea unui astfel de sistem fluid de circulație pentru bunurile vitale constituie premiza revitalizării economiei într-un interval de timp rezonabil după depășirea crizei actuale”, au mai precizat cei din AIPROM.

De asemenea, Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) a luat decizia de a ține deschise piețele agroalimentare, după intrarea în vigoare a Ordonanței Militare 2 din 21 martie 2020.

Reprezentanții AAPR consideră că este important ca piețele agroalimentare să nu se închidă pentru că, altfel, producătorii agricoli nu vor avea unde să-și vândă fructele și legumele și vor fi nevoiți să le arunce.

„Dispozițiile Ordonanței Militare nr. 2 trebuie înțelese și interpretate și în spiritul lor, rațiunea emiterii acestei ordonanțe fiind aceea de a preveni răspândirea COVID-19 prin limitarea circulației persoanelor doar pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază. Piețe agroalimentare funcționează în mai multe zone ale marilor orașe, astfel încât cumpărătorii pot să se aprovizioneze fără a parcurge distanțe mari, limitându-se riscul răspândirii virusului”, a declarat Ioan Teodor Birț, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România.

Pe lângă spațiile destinate producătorilor locali, vor rămâne deschise cele în care se desfășoară activități de vânzare a produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.

Sursă foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York