142 de spitale din România funcționează fără autorizație pentru unitățile de transfuzie sanguină

Publicat: 03 08. 2016, 19:58
Actualizat: 08 06. 2018, 12:06

În spitalele din România funcționează 108 unități sanitare publice și 34 private fără unități de transfuzie sanguine autorizate, a transmis miercuri Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX. Dintre acestea, 19 sunt unități medicale din București, 11 fiind spitale publice. Pe listă se află Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „CC Iliescu”, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, iar la Spitalul Universitar de Urgență Elias nu există date ale Direcției Sanitare Publice.

Ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.

Astfel, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a dispus o serie de măsuri de urgență. În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate și vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

De asemenea, în această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii autorizată sau de către centrul județean de transfuzie sangvină, redirecționarea pacienților cu intervenții chirurgicale care nu reprezintă urgențe către alte unități sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor, documentul fiind în curs de finalizare.

DSP Argeș: Două spitale apar pe listă din greșeală

Două spitale din Argeș care figurează pe lista Ministerului Sănătății ca fiind fără unități de transfuzie sanguine autorizate apar din greșeală, declară directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru. În județul Alba, unitățile de transfuzie sanguine din două spitale se află „foarte aproape” de autorizare.

Directorul DSP Argeș, Sorin Honțaru, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că toate spitatele din județ au autorizație, chiar și cele două unități spitalicești, una de stat și una din sistemul privat, care apar pe lista Ministerului Sănătății.

„Cu siguranță în cazul Muntenia Hospital Pitești, unitate privată, există o autorizație. A omis colega mea să treacă pe lista trimisă către Minister. Așa s-a ajuns să apară pe site-ul Ministerului Sănătății, alături de alte peste 100 de centre de transfuzie neautorizate, ca făcând parte dintre acestea. Și în cazul Spitalului Costești, care apare pe listă, s-a produs aceeași eroare. În județul Argeș nu există centre de transfuzie fără autorizație. Mâine (joi – n.r.) voi face rectificarea”, a spus Honțaru.

Pe de altă parte, în județul Alba, spitalele care nu au unități de transfuzii sanguine autorizate se află la Aiud, Sebeș și Cugir. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Alba, unitățile de transfuzii sanguine de la spitalele din Aiud și Sebeș „vor fi foarte ușor de autorizat, deoarece mai au nevoie numai de un aparat pentru care s-au făcut deja demersuri”, în vreme ce unitatea de transfuzie sanguină de la Spitalul din Cugir va fi mai greu de autorizat, întrucât se așteaptă aprobarea de la Primărie, iar apoi de la Ministerul Sănătății.

„Săptămâna viitoare vom efectua o evaluare a unităților de transfuzii sanguine”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții DSP Alba. Potrivit sursei citate, unitățile de transfuzii sanguine din Aiud, Sebeș și Cuir au rămas neautorizate deoarece, în momentul construirii spitalelor, acestea nu erau prevăzute în planul inițial.

La rândul său, managerul Spitalului Orășenesc Cugir, Florin Arion, a declarat că demersurile pentru obținerea autorizației au început în urmă cu două săptămâni, după un control: „Am început demersurile acum două săptămâni după un control de la DSP în care ni s-a recomandat să autorizăm unitatea de transfuzii sanguine. Am făcut primul pas, un memoriu către Primărie, prin care am solicitat modificarea organigramei. Sper ca până la sfârșitul lunii septembrie să fim autorizați (…) Spațiul îl avem. Avem nevoie de trei aparate de răcit, iar noi avem unul. Mai avem nevoie de o centrifugă și de un aparat de încălzit”, a spus Florin Arion.

Întrebat dacă în momentul de față se realizează transfuzii, managerul spitalului din Cugir a răspuns „că unitatea de transfuzii este un compartiment adiacent compartimentului de chirurgie, iar fără unitatea de transfuzii nu ar putea funcționa chirurgia”, adăugând că activitatea de chirurgie există dinainte de 2014, de când ocupă postul de manager.