50.000 de documente medievale, digitizate din Arhivele Naționale ale României

Publicat: 02 06. 2016, 12:05

Directorul Arhivelor Naționale ale României, Ioan Drăgan, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la lansarea bazei de date de la Facultatea de Istorie și Filozofie a UBB, că proiectul de digitizare facilitează la maximum cercetarea științifică, astfel încât un cercetător va vedea documentele medievale de acasă, „la biroul propriu, fără praf, fără deplasări la arhive”.

„Proiectul este o mare realizare a Arhivelor Naționale ale României, este inedit din multe puncte de vedere, fiind prima acțiune de digizitare masivă a documentelor medievale. Un astfel de proiect ne așează în rândul lumii, iar digitizarea duce la îndeplinirea obiectivelor instituției, asigurând conservarea fondului arhivistic, dar facilitând și cercetarea științifică la maximum. Un cercetător va vedea documentele medievale de acasă, la biroul propriu, fără praf, fără deplasări la arhive. Digitizarea a fost o experiență extraordinară și a dus și la definitivarea evidenței documentelor în depozite”, a spus Drăgan.

Potrivit acestuia, în perioada următoare se va intenționa digitizarea și altor documente, moderne și contemporane, precum și cuprinderea în proiect a altor instituții care dețin documente medievale.

„Platforma noastră digitală va fi atașată platformei europene, ceea ce va duce la o vizibilitate internațională”, a mai spus Ioan Drăgan.

La rândul său, Marius Diaconescu, de la Universitatea București, manager al proiectului, a declarat că toate documentele digitizate vor fi disponibile gratuit pe site-ul www.arhivamedievala.ro.

„Proiectul de digitizare a documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României a început în 2014 și este finanțat prin Mecanismul financiar SEE, fonduri norvegiene, cu o valoare de 980.000 de euro. Proiectul prevede scanarea și inventarierea tuturor documentelor din arhivele României care sunt înainte de anul 1.600, indiferent de forma de păstrare, deci din secolele XIII – XVI. Am scanat până acum 50.000 de documente, cele mai vechi datând din anul 1.224 și sunt originale. Cele mai multe documente, circa 20.000, aparțin arhivelor din Cluj, aici fiind păstrate arhiva orașelor Bistrița, Cluj, dar și arhive nobiliare de familie”, a spus Diaconescu.

Proiectul „Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României” este implementat de Universitatea București în parteneriat cu UBB, Arhivele Naționale ale României și Arhivele Naționale ale Norvegiei.
Proiectul se desfășoară în perioada decembrie 2014 – octombrie 2016 și este finanțat cu 980.000 de euro în cadrul Mecanismului SEE privind „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”.