700 de kilometri pe o plută din plastic. Opt pompieri trag un semnal de alarmă cu privire la poluarea mediului înconjurător

Publicat: 02 04. 2019, 10:14

Potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cei opt pompieri din Harghita au plecat în călătorie pe o distanță de peste 700 de kilometri, cu o plută improvizată, construită din aproximativ 3000 de sticle de plastic. Expediția salvatorilor pe râul Mureș se va încheia peste două săptămâni, atunci când vor ajunge în locul în care Mureșul se varsă în Tisa, în Szeged, Ungaria.

Cei opt salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni sunt la a doua expediție de acest fel, după ce, anul trecut, au vâslit pe râul Olt de la izvoare și până la vărsare.

De această dată, pompierii au pornit pe râul Mureș, s-au îmbarcat în localitatea Remetea, după ce, în prealabil, au fost la Izvorul Mureșului, de unde au luat câteva sticle cu apă pură de izvor, pe care le vor dărui colegilor pompieri din Szeged (Ungaria).

 

„Pompierii și-au propus să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește poluarea mediului înconjurător și de aceea și-au construit plutele, utilizând în jur de 3.000 de sticle din plastic. Comunitatea din municipiul Gheorgheni a ajutat la colectarea acestora, contribuind, astfel, la responsabilizarea socială în ceea ce privește reducerea poluării mediului înconjurător generată de activitatea umană. Respectul față de locul în care trăiesc, asigurarea unui mediu sănătos pentru generațiile viitoare, prin păstrarea nepoluată a apelor și reciclarea corespunzătoare a deșeurilor, sunt elementele definitorii pe care vor să le transmită prin demersul lor”, arată reprezentanții IGSU.

Cei opt pompieri care au plecat în expediție sunt mr. Gavril Coșarcă, plt.adj.șef Casian Alexandru-Adamache, plt.maj. Szabo Zoltan, plt.maj. Claudiu Urzică, plt.maj. Czirjak Csaba, plt.adj. Dan-Marian Cantea, plt.maj. Liviu-Vasile Platon și plt.maj. Mircea Adrian.

Mureșul este un râu transfrontalier între România și Ungaria. Este cel mai mare afluent al Tisei și are o lungime de 789 km, din care 761 km pe teritoriul României, acesta se varsă în Tisa, la Szeged. El izvorăște din Masivul Hășmașul Mare și traversează județele Harghita, Mureș, Alba, Hunedoara, Arad și Timiș.