8 din 10 locuințe din România NU sunt asigurate în caz de dezastre naturale

Publicat: 09 10. 2017, 14:20

În România există peste 7,2 milioane de locuințe neasigurate. Astfel, proprietarii imobilelor respective nu au încheiat o Poliță de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAD). Acest lucru, se datorează, potrivit studiului ASF și PAID, faptului că oamenii nu știu suficiente lucruri despre riscurile la care sunt expuși și despre faptul că acest tip de asigurare îi poate ajuta în cazul unor dezastre naturale precum cutremure, inundații și alunecări de teren. 

Țara noastră este una dintre cele mai expuse unor astfel de dezastre.

„Peste 80% din locuințele din România sunt în acest moment neasigurate, în contextul în care este un lucru cunoscut că țara noastră are o largă expunere la riscuri precum cele acoperite prin PAD – cutremur, inundații și alunecări de teren”, declară Nicoleta Radu, Director General PAID.

Asigurarea locuințelor este extrem de utilă, potrivit ASF, având în vedere că statul nu are nicio obligație să ofere ajutor celor ale căror locuințe au fost avariate și nu aveau încheiate polițe de asigurare obligatorii. Totodată, potrivit legii, în cazul unui dezastru natural, fondurile publice vor fi folosite, în principal, pentru obiectivele critice: infrastructură, școli, spitale etc., refacerea locuințelor rămânând în grija fiecărui proprietar.

În țara noastră, aproximativ 15.000 de clădiri sunt încadrate în clasa I sau II de risc seismic. Astfel, în cazul producerii unui seism major, cel puțin 90.000 de persoane ar avea de suferit, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.