A fost descoperită prima gaură neagră latentă, în afara galaxiei noastre

Publicat: 19 07. 2022, 17:33
Sursă Twitter

O gaură neagră latentă cu o masă de nouă ori mai mare decât cea a Soarelui, a fost descoperită pentru prima dată în afara Căii Lactee. Cercetătorii susțin că este o ”descoperire foarte interesantă”

Denumirea acesteia este VFTS243 și se află într-un sistem binar cu o stea care o însoțește.

Un cercetător de la Universitatea din Sheffield susține că această gaură neagră este ”prima care a fost detectată fără echivoc în afara galaxiei noastre”.

De asemenea, cercetătorii au căutat sisteme binare de găuri negre în ultimii doi ani. Surpriza este VFTS243, potrivit The Guardian. 

Cercetătorii se bucură de misterele Universului

Paul Crowther, profesor de astrofizică al unei universități, a descris-o ca fiind o ”descoperire foarte interesantă”, care vine după ce „au fost propuse mai multe găuri negre candidate latente”.

Fenomenele de genul, adică găurile negre de masă stelară, se formează atunci când stelele masive ajung la sfârșitul vieții și se prăbușesc sub propria lor gravitație.

Gaura neagră latentă descoperită recent, are o masă semnficativă în comparație cu cea a Soarelui și orbitează în jurul unei stele albastre fierbinți. Această stea cântărește de 25 de ori mai mult decât Soarele.

De asemenea, cercetătorul Crowther a lucrat cu alți oameni de știință pentru prelucrarea acestor informații prețioase, pe care Universul nostru le ascunde de ochiul uman.
Confirmând probabilitatea a ceea ce el a numit un ”scenariu de colaps direct”, adică un colaps fără explozie, Shenar consideră că acest lucru are ”implicații enorme pentru originiea fuziunilor de găuri negre în Cosmos”.