A murit creatorul celebrului desert italian tiramisu

Publicat: 31 10. 2021, 15:56
Actualizat: 31 10. 2021, 16:02
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

Ado Campeol, supranumit de presa italiană ”tatăl prăjiturii tiramisu”, a murit la vârsta de 93 de ani. Campeol a fost proprietarul restaurantului ”Alle Beccherie” din Treviso din nordul peninsulei, restaurant în bucătăria căruia s-a născut celebrul desert, scrie BBC. Soția sa, asistată de unul dintre bucătarii șefi, a inventat prăjitura delicioasă care a devenit extrem de populară.

Desertul, care se face din biscuiți înmuiați în cafea la care se adaugă o cremă pe bază de mascarpone, a fost introdus în meniul restaurantului în 1972 dar familia nu făcut niciodată demersurile pentru a obține brevetul pentru rețetă.

Tiramisu avea să devină ulterior un simbol de marcă al gastronomiei italiene, adoptat de marii maeștri bucătari din întreaga lume.

Disputele în legătură cu originea prăjiturii

De-a lungul timpului au existat însă mai multe dispute referitoare la originea prăjiturii, fiind vehiculată și ipoteza că acest desert era servit pe post de afrodiziac într-un bordel din orașul Trevisio.

În ciuda acestor speculații, este unaimim recunoscut că locul unde a luat naștere tiramisu este restaurantul lui Ado Campeol.

Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneția, a fost printre cei care i-au adus un omagiu pe twitter: orașul a pierdut o altă vedetă a istoriei vinului și gastronomiei.

Restaurantul ”Alle Beccherie” a fost deschis de familia lui Campeol în 1939, iar Ado a preluat afacerea la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit bucătarului-șef care a asistat-o pe soția lui Ado, Roberto Linguanotto, invenția a fost rezultatul unui ”accident” produs în timp ce făceau înghetață de vanilie. Linguanotto a scăpat din greșeală mascarpone în castronul cu ouă și zahăr, iar după ce a a constatat că amestecul este unul gustos i-a spus soției proprietarului, Alba.

Cei doi au perfecționat desertul adăugând pișcoturi înmuiate în cafea, presărând deasupra puțină cacao și botezându-l ”Tireme Sù”, ceea ce s-ar traduce prin ”Ridică-mă”.

Ulterior, în variantele adoptate, unii bucătari au adăugat rețetei originale și lichior, dar formula omologată de Academia Gastronomică în 2010 a exclus alcoolul pentru ca prăjitura să poată fi servită și copiilor.