A murit scriitorul și textierul Aurel Storin, celebru pentru melodiile „Lalele, lalele” și „Să mori de dragoste rănită”

A murit scriitorul și textierul Aurel Storin, celebru pentru melodiile Lalele, lalele și Să mori de dragoste rănită
Publicat: 08/11/2015, 17:55
Actualizat: 08/11/2015, 18:27

„Bunul meu prieten Aurel Storin a luptat mereu pentru a păstra eleganța și frumusețea Revistei românești prin textele sale, prin cărțile pe care le-a scris, dar mai ales prin sufletul pe care ni l-a dăruit necondiționat nouă, tuturor!”, spune Alexandru Arșinel, directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, pe site-ul instituției de spectacole.

Înmormântarea lui Aurel Storin va avea loc luni, de la ora 12.00, la Cimitirul Evreiesc din București.

Potrivit Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, din acest moment, Revista românească și peisajul cultural-artistic și muzical au devenit mai sărace.

Aurel Storin a fost secretar literar artistic al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. De peste 50 de ani, Aurel Storin a fost un participant activ la viața artistică a teatrului de pe Calea Victoriei, căruia i-a dedicat nu doar cărți și sute de scrieri, ci și o lucrare de doctorat: „Teatrul românesc. Dimensiunea literară”.

Aurel Storin a fost și scriitor, ultima sa carte, intitulată „Stela și Arșinel. O pereche fără pereche”, a apărut la editura ALLFA în primăvara acestui an.

Totodată, Aurel Storin a scris textele a peste 400 de melodii, majoritatea devenite șlagăre, premiate la festivaluri și fredonate de-a lungul timpului. El este textierul melodiilor „Lalele, lalele”, compusă de Temistocle Popa și interpretată de Luigi Ionescu, și „Să mori de dragoste rănită”, compusă de Marcel Dragomir și interpretată de Angela Similea.

Aurel Storin a colaborat ca textier cu mari compozitori de muzică ușoară, care, la rândul lor, au încredințat creațiile devenite imediat șlagăre unor nume celebre: Angela Similea („Mă gândesc la dumneata”, de Edmond Deda), Aura Urziceanu („Mai rămâi și nu pleca”, de Marcel Dragomir), Margareta Pâslaru („Cu tine”, de V. Veselovski – Premiul Radioteleviziunii, 1965, „Liniștea mea”, de Gelu Solomonescu), Margareta Pâslaru și Marina Voica („Balada”, de Radu Șerban), Dan Spătaru („Prietene”, de Temistocle Popa), Aurelian Andreescu („Te-ai schimbat”, de Petre Mihăescu), Mădălina Manole („Fără dragostea ta”, „Vino, dragoste”, „Marea, cât dragostea noastră”, de Șerban Georgescu), Mirabela Dauer („Să știi că nu e adevărat”, de Horia Moculescu, „Dacă nu erai tu”, de Jolt Kerestely), Corina Chiriac („Vino, iubire înapoi”, de Ion Cristinoiu, „Parfumul străzilor”, de Radu Șerban, „Serenadă”, de Mircea Chiriac, „Și ieri, și azi, și mâine”, de Horia Moculescu, în duet), Carmen Rădulescu („Nu mai știu ce să cred”, de George Grigoriu, „Acasă”, de Dan Ardelean).

Aurel Storin s-a născut la București, pe 12 ianuarie 1937. Între 1955-1959 a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București. Din aprilie 1960 până în 2007 a fost secretar literar al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. A fost membru al Uniunii Scritorilor din România și al Uniunii Teatrale din România, dar și redactor-șef al revistei Realitatea evreiască, o publicație a Federației Comunităților Evreiești din România.

A scris versuri, proză, piese de teatru și eseuri în publicații precum Viața românească, România literară, Luceafărul, Adevărul, Realitatea evreiască etc. În 2007 a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 1998 i s-a conferit Premiul „Constantin Tănase” (Israel, Tel Aviv), apoi Diploma de excelență – pentru contribuția adusă la afirmarea teatrului Fantasio – Constanța, 1996, și a fost declarat „Omul anului 2009” al Centrului Cultural Israeliano-Român, pentru cartea de versuri „Morminte călătoare”.

Și-a susținut doctoratul în 2008, la Facultatea de Litere a Universității Bucuresti, cu teza de doctorat „Teatrul românesc. Dimensiunea literară”.

A fost distins cu Premiul Național „Vasile Alecsandri”, la categoria „piese într-un act”. Împreună cu compozitorul Radu Șerban a scris primul musical românesc, „Cafeaua cu lapte de adio”.

A publicat „Ora inexactă” (volum de versuri, 1989), „Rondele de amor”, pe replici de Ion Luca Caragiale (volum de versuri, 1998), „Poeme cu scară interioară” (volum de versuri, 2000), „Trecute vieți de mari artiști români” și „Morminte călătoare” (volum de versuri, 2007).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cât de inteligent era T-Rex? Se pare că nu foarte