Acuzații grave pentru Beatrice Rancea. Contabila-șefă de la Opera din Iași: Managerul ar fi cheltuit ilegal sume imense

Publicat: 27 01. 2020, 15:04

Simona Alice Gogan, demisă din funcția de contabil-șef a Operei din Iași, a realizat un memoriu prin care îi aduce acuzații managerului Beatrice Rancea, potrivit ziuanews.ro.

Printre neregulile de care ar fi fost responsabilă Beatrice Rancea se numără, potrivit momoriului transmis de Gogan, plata a 120.000 de lei către o firmă privată care nu a prestat niciun serviciu pentru instituție și 70 de contracte antedatate, plus contracte semnate noaptea acasă de manager.

„Aceste fapte se referă, pe de o parte, la presiunile la care am fost supuși de către doamna manager Beatrice Rancea atât eu (prin prisma funcției), dar și alți salariați, în vederea comiterii unor fapte ilegale, iar pe de altă parte la cheltuirea banului public (respectiv al bugetului Operei) în total dispreț față de lege”, scrie Gogan în debutul memoriului.

Cele mai multe dintre acuzațiile aduse de contabilă sunt legate de momentul decembrie 2019, când, după rectificarea bugetară, Opera din Iași a primit circa trei milioane de lei în plus, pentru a-și desfășura activitatea.

Contabila acuză că două milioane de lei din cele trei alocate au fost bani folosiți „discreționar de către doamna manager Rancea în vederea efectuării unor plăți”. Gogan susține că au fost achiziționate mai multe produse precum televizoare, mașini de spălat, frigidere, aspiratoatoare și laptopuri, fără să existe documentele legale necesare:

„Vă mai aduc la cunoștință faptul că la aproape toate achizițiile făcute în decembrie 2019 nu există referate de necesitate din partea compartimentelor de specialitate și nici procese-verbale de recepție a serviciilor / lucrărilor / produselor achiziționate, iar dacă există câteva referate de necesitate, nu poartă semnătura mea în calitate de contabil-șef. Toate aceste cheltuieli s-au făcut la presiunile doamnei manager Beatrice Rancea și a grupului care gravitează în jurul ei, care amenința cu destituirea sau retrogradarea noastră (fapt care se reflectă în noua organigramă prin care postul de referent achiziție și postul de contabil-șef au fost desființate)”, se menționează în documentul citat.

Gogan a relatat că în ultima lună a anului 2019, Opera ar fi efectuat o plată către compania SC ART DECO EXIM SRL în valoare de 120.000 de lei, sumă virată în conturile firmei pe baza unui ordin de plată și a unei facturi simple, fără contract, fără ca firma respectivă să fi efectuat vreun serviciu, „deși legea în instituțiile publice interzice plățile înaintea efectuării serviciului, iar prestarea serviciului facturat trebuia confirmat de către comisia de recepție desemnată de către manager”.

De asemenea Gogan mai relatează în memoriul său că în decembrie 2019 au fost antedatate aproximativ 70 de contracte prin care au fost plătiți mai mulți colaboratori ai instituției.

Gogan a menționat că există probleme și în ceea ce privește contractele de muncă, dând exemplul unui angajat care primește pe lângă salariul net de 4000 de lei un spor pentru condiții vătămătoare de 838 de lei și o alocație d elocuință de 1510 lei. Gogan menționează că sporurile acordate nu sunt justificate, având în vedere faptul că angajatul nu-și desfășoara activitatea în birourile Operei.

Reprezentanții Operei au transmis o reacție scurtă pentru Ziarul de Iași cu promisiunea că vor explica în zilele următoare fiecare punct al memoriului.

Reprezentanții instituției susțin că memoriul contabilei este unul realizat di răzbunare pentru că a fost demisă și că nimic nu este adevărat: La Opera din Iași nu există nicio ilegalitate”, a transmis Beatrice Rancea