ACUZAȚII. Mihai Goţiu: Romsilva a intensificat tăierea pădurilor sănătoase

ACUZAȚII. Mihai Goţiu: Romsilva a intensificat tăierea pădurilor sănătoase
ACUZAȚII. Mihai Goţiu: Romsilva a intensificat tăierea pădurilor sănătoase / Foto: Mihai Goţiu - Facebook
Publicat: 05/07/2020, 12:57
Actualizat: 05/07/2020, 13:00

Romsilva a intensificat tăierea pădurilor sănătoase, cu piaţa de lemn prăbuşită şi în condiţiile în care milioane de metri cubi de lemn doborâţi de vânt putrezesc în munţi, măsura putând fi o operaţiune de finanţare a campaniior electorale din acest an, scrie senatorul USR Mihai Goţiu pe Facebook.

Avem aşa (situaţia la zi):

1. Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), estima, joi, în cadrul unei dezbateri legate de modificarea Codului Silvic, că ar exista 3 milioane de metri cubi de lemn rezultat din doborâturi, care ar trebui scos de urgenţă din pădurile României (pentru a nu se deteriora şi pentru a nu îmbolnăvi pădurea sănătoasă);

2. În depozite ar mai fi aproximativ un milion de metri cubi de lemn de foc rămas de anul trecut, pentru că a fost o iarnă blândă şi s-a ars mai puţin (sursa: Gelu Puiu, cu aceeaşi ocazie).

3. În acelaşi timp, reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Păduri (privaţi) şi ai Federaţiei Silva se plâng că piaţa lemnului autohton s-a prăbuşit (din cauza pandemiei şi a lemnului ieftin din Europa Centrală şi de Vest) şi că nu găsesc cumpărători pentru lemnul lor.

„Ei bine, ce face în acest timp Romsilva?”

1. Într-o adresă trimisă, luna trecută, de către Direcţia Silvică Caraş Severin către cele 17 ocoale silvice din judeţ, se solicită ”să indentificaţi DE URGENŢĂ arboretele din care se poate extrage masă lemnoasă ÎN PERIOADA DE RESTRICŢIE (exceptând produse secundare) şi să procedaţi la punerea în valoare, la întocmirea actelor de punere în valoare în termen de cel mult o săptămână (19 iunie) şi să faceţi demersurile necesare aprobării introducerii în Catalogul masei lemnoase producţia anului 2020, urmând să iniţiem imediat după aceasta o procedură de licitaţie pentru vânzarea masei lemnoase pe picior” (!). A se vedea facsimil după adresă în galeria foto.

2. Pentru cei care nu ştiu, Direcţia Silvică Caraş Severin administrează cea mai mare suprafaţă de păduri proprietate publică a statului din România (peste 320.000 de ha, reprezentând peste 10% din pădurea proprietate publică a statului).

Să punem cap la cap:

Într-o perioadă în care 1) pădurea e plină de milioane de metri cubi de doborâturi, care ar trebui extrase de urgenţă; 2) în care preţul lemnului e prăbuşit din cauza pandemiei şi a altor factori; 3) în care sunt restricţii (de sezon) la tăierile principale – ce face Romsilva? Dă dispoziţie să se taie la greu şi în regim de urgenţă produse principale (arbori maturi sănătoşi)!

Întreb, vă întreb şi-i întreb şi pe membrii Guvernului Orban: de ce ar inunda Romsilva piaţa cu lemn de calitate, chiar dacă l-ar vinde la un preţ şi mai mic decât cel deja foarte mic din cauza pandemiei (că înţelege şi un preşcolar că dacă măreşti oferta într-o perioadă în care cererea e scăzută, preţul va scădea şi el)? Păi nu ar fi mai normal să solicite sprijin în această perioadă, cum au făcut, în mod legitim, toate sectoarele afectate de pandemie? Că lemnul ăla nu fuge din pădure, iar peste un an sau doi s-ar putea vinde la un preţ poate chiar dublu (la care s-ar adăuga ca bonus creşterea suplimentară de volum), recuperându-se astfel, cu vârf şi îndesat pierderile de acum”, scrie senatorul.

ACUZ! (documente) ROMSILVA A INTENSIFICAT TĂIEREA PĂDURILOR SĂNĂTOASE, în procedură de urgență (!), într-o perioadă de…

Publicată de Mihai Goţiu pe Sâmbătă, 4 iulie 2020