Administrația din Miercurea Ciuc vrea să împuște „orice urs” care coboară în oraș

Publicat: 24 08. 2020, 15:52
Actualizat: 06 04. 2021, 16:31
Administrația din Miercurea Ciuc vrea să împuște „orice urs” care coboară în oraș / Sursă Foto: Pixabay

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Miercurea Ciuc a hotărât, luni, că va fi solicitată de la Ministerul Mediului o autorizaţie de împuşcare a tuturor urșilor care care vor fi observați de mai multe ori în oraş, a spus edilul municipiului, Raduly Robert Kalman.

Urșii care vor coborî în oraș vor fi împușcați

„Astăzi, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost de acord ca această procedură să fie standard, deci şi pentru alţi urşi care ne vizitează în mod curent să solicităm aceeaşi abordare (autorizaţie de extragere – n.r.). Exact pe soluţia care a fost cu ursul care a vrut să meargă la liceu, acum avem alt urs care a vrut să meargă la şcoala generală, pentru că a apărut pe la ‘Nagy Imre’ în noaptea asta”, a spus Raduly Robert Kalman, într-o conferinţă de presă.

Raduly Robert Kalman a subliniat că se va solicita autorizaţie de împuşcare pentru „orice urs care vine cu caracter repetitiv în oraş”.

De asemenea, acesta a mai spus că „creşterea abruptă a populaţiei de urşi va fi un risc din ce în ce mai important pentru zonele locuite”.

Garduri electrice pentru urși și lupi, finanțate de Ministerul Mediului pentru cine vrea să se ferească de aceste animale

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansat, luna trecută, în dezbatere publică, un program în premieră în România: „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”, care presupune finanțarea pentru populație de kit-uri complete de garduri electrice, care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc.

Gardurile electrice au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc, potrivit Ministerului Mediului.