Administrația Penitenciarelor și Autoritatea de Comunicații vor bloca mobilele deținuților

Publicat: 16 10. 2013, 17:31
Actualizat: 01 08. 2014, 01:19

Administrația Penitenciarelor și Autoritatea pentru Reglementare în Comunicații vor colabora în combaterea „amenințărilor la adresa ordinii și siguranței publice” generate de folosirea neautorizată în penitenciare de către deținuți a dispozitivelor de comunicare la distanță, transmite Guvernul.

Sursa citată precizează că a adoptat în ședința de miercuri un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.

„Proiectul de lege adoptat de Guvern reglementează colaborarea între Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, în vederea combaterii amenințărilor la adresa ordinii și siguranței publice generate de folosirea neautorizată de către deținuți a dispozitivelor de comunicare la distanță, în principal a telefoanelor mobile”, se arată în comunicatul Guvernului.

În urmă cu două luni, Ministerul Justiției a prezentat un proiect de lege în baza căruia Administrația Națională a Penitenciarelor va plăti între 5.000 și 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deținuți. În vederea achiziționării serviciilor, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane de lei pe an.

În proiectul de lege se menționează că sistemele vor fi folosite pentru secțiile de deținere din închisori și locurile delimitate din interiorul sectorului de deținere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

„Blocarea și întreruperea radiocomunicațiilor se realizează numai în scopul prevenirii utilizării neautorizate, de către persoanele private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete și informații, inclusiv telefoanele mobile”, se mai arată în proiect.

Printre motivele ce au dus la elaborarea acestui proiect de lege s-a avut în vedere și faptul că a crescut numărul telefoanelor mobile utilizate de deținuți.

„Deși persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deținerea și utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanță, introducerea acestora în cadrul penitenciarelor s-a perfecționat de-a lungul timpului”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, dacă inițial mobilele erau introduse în închisori prin pachete sau colete poștale primite de deținuți, disimulate în alimente și bunuri a căror deținere și utilizare era permisă, ulterior acestea erau aruncate în interiorul locului de deținere, în zonele în care deținuții au acces pentru desfășurarea diferitelor activități, productive, recreative sau curățenie și întreținere ori erau introduse de membri familiilor sau chiar de avocați, polițiști sau agenți de penitenciar.

Potrivit unei statisici prezentate în documentul citat, din 2008 până în semestrul întâi din 2013, au fost descoperite, în penitenciarele din România, 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite înainte să ajungă la deținuți.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor și completărilor Legii 275/2006 prin Legea nr. 83/2010, în ceea ce privește introducerea infracțiunii de introducere de bunuri și obiecte interzise în penitenciar, administrațiile penitenciarelor au sesizat organele de urmarire penală în 2591 de cazuri, pentru cercetarea acestei infracțiuni. Doar în primul semestru al acestui an, au fost sesizați anchetatorii pentru 444 astfel de cazuri, 11 dintre cei vizați făcând parte din personalul penitenciarului.