Ambasadorul Klemm, avertisment pentru parlamentarii români: să nu submineze legislația anticorupție

Publicat: 01 07. 2016, 20:48

„S-au înregistrat progrese semnificative în lupta României împotriva corupției. Acest lucru este de necontestat. Datorită acestora, România a devenit un model pentru alte țări din regiune în privința luptei împotriva corupției. Alte guverne apelează la România pentru sfaturi, consiliere și asistență tehnică în eforturile de înființare a unor instituții similare Direcției Naționale Anticorupție, în eforturile de creare a unor instituții judiciare independente, asemenea României, pentru a putea aduce mai ușor în fața justiției persoanele acuzate de infracțiuni de corupție. Este acest proces ireversibil? Nu, din păcate nu este și am văzut la granița României recent, în ultimii ani, țări în care s-a înregistrat o involuție în respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției”, a spus diplomatul într-un interviu oferit postului public de televiziune.

El a avut un mesaj către parlamentari, fără a-i menționa însă direct.

”Această luptă nu se va încheia niciodată. Corupția este o problemă cu care se confruntă toate țările. Știu acest lucru pentru că el este valabil și în Statele Unite. Numeroși guvernatori, foști membri ai Congresului SUA, membri ai legislaturilor diferitelor state americane sunt acum la închisoare pentru corupție. Așadar este o luptă care va dura un deceniu, o generație și încurajez legislatorii români să caute modalități de a consolida și mai mult legislația anticorupție a României în loc să submineze legislația deja existentă”, a subliniat Klemm.

El și-a exprimat încrederea că instituțiile judiciare și guvernamentale ale României sunt suficient de puternice pentru a preveni un eventual nou incident tip ”Marțea Neagră”.