Ambasadorul SUA, despre moartea sublocotenentului Ion-Lucian Leuștean: „Și-a dat viața pentru o cauză nobilă. Curajul dovedit de soldații români este admirabil”

Publicat: 09 05. 2012, 16:55
Actualizat: 09 05. 2012, 16:55

Ambasadorul american la București, Mark Gitenstein, se declară „întristat” de moartea sublocotenentului post-mortem Ion-Lucian Leuștean, care a decedat în această dimineață, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București, după ce a fost rănit grav anul trecut în Afganistan.

„Atât personal, cât și în numele Guvernului SUA, vreau să transmit cele mai sincere condoleanțe familiei, prietenilor și camarazilor săi de arme”, a declarat Gitenstein, după ce a aflat de moartea militarului român, în vârstă de 25 de ani.

„Sublocotenentul Leuștean și-a dat viața pentru o cauză nobilă, lupta împotriva extremismului din Afganistan și asigurarea unui viitor mai bun pentru toți cetățenii acelui stat. Curajul dovedit de soldații români care participă la misiunile desfășurate de NATO în Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mândre că România este unul dintre cei mai apropiați aliați”, a mai declarat reprezentantul SUA în România.

De asemenea, Mark Gitenstein a mulțumit echipei medicale de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „pentru eforturile de lungă durată din ultimele luni în scopul salvării vieții sublocotenentului Leuștean”.

Sublocotenentul post-mortem Ion-Lucian Leușteanm, care era încadrat în Batalionul 2 Manevră, a fost rănit în 7 septembrie 2011, în urma deflagrației unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa cercetarea terestră a unui obiectiv în provincia Zabul, potrivit MApN.

În 8 septembrie, soldatul român a fost dus la un spital militar american din Germania, pentru tratament de specialitate. La sfârșitul lunii octombrie, el a fost transferat în România, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne și cranio-cerebrale. El a murit miercuri dimineața, în urma unui stop cardio-respirator.