Ambulanța Suceava, la un pas de a nu mai putea să răspundă la solicitări. Nu mai are bani de combustibil. „Bugetul, cu 40 la sută mai mic față de cel de anul trecut”

Publicat: 04 09. 2017, 13:54
Actualizat: 11 02. 2019, 16:52

„Încercăm acum să vedem dacă mai avem de unde să luăm bani, de la alte capitole bugetare, pentru a achita contravaloarea carburanților necesari autospecialelor de intervenție. Avem noroc cu cei de la compania care ne furnizează carburant și care ne-au spus să nu ne facem griji că până la finalul lunii, chiar dacă nu avem bani, ne vor da motorină, întrucât suntem cu toate facturile la zi. Am ajuns în situația aceasta deoarece bugetul este cu 40 la sută mai mic față de cel pe care l-am primit anul trecut, iar Suceava este un județ foarte mare, al doilea ca suprafață din România”, a declarat, pentru Mediafax, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.

Conform acestuia, deși instituția a redus drastic cheltuielile, banii de combustibil pentru ambulanțe se vor termina zilele viitoare.

În bugetul instituției există pentru luna septembrie doar 40.000 de lei, necesarul fiind de 120.000 de lei pentru acoperirea acestor cheltuieli.

„Anul acesta foarte mulți bani s-au dus și pe reparațiile la autospecialele din parcul auto, aflat într-o stare avansată de degradare. Am tot așteptat mașini noi, că așa exista discuția – că vom primi mașini noi, însă acestea nu au venit și am fost nevoiți să le reparăm pe cele care le avem. Și așa starea parcului auto este destul de problematică, avem puține autospeciale, majoritatea într-o strare avansată de degradare, cu peste 500.000 de kilometri la bord. Ca dotare suntem pe locul 29-30 dintre județe, iar ca număr de populație pe locul 7. Avem doar 26 de autospeciale de tip C și două de tip B pe care le putem folosi. Le-am tot reparat, iar cheltuielile cu piesele sunt foarte mari”, a spus Alexandru Lăzăreanu.

Zilnic, autospecialele Serviciului Județean de Ambulanță Suceava sunt răspund la 180 – 190 de solicitări.

Ultimele ambulanțe au ajuns la Suceava în anul 2014, iar acum majoritatea au peste 500.000 de kilometri parcurși. În dotarea Serviciului există chiar și o autospecială care a depășit 1.000.000 de kilometri parcurși și care este încă folosită pentru deplasarea la cazurile medicale.