Amendament care explica sintagma „români de pretutindeni”, respins la Cameră

Publicat: 15 02. 2012, 11:01
Actualizat: 29 02. 2012, 14:01
Camera Deputaților a respins, astăzi, prin votul PD și PSD, un amendament prin care se clarifica sintagma de „români de pretutindeni", din Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, așa cum solicitase președintele Traian Băsescu, în cererea de reexaminare.

 

Camera Deputaților a respins, astăzi, prin votul PD și PSD, un amendament prin care se clarifica sintagma de „români de pretutindeni“, din Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, așa cum solicitase președintele Traian Băsescu, în cererea de reexaminare.

Decizia a fost luată cu 64 de voturi „împotrivă“, 59 „pentru“ și 6 abțineri,

Împotriva amendamentului s-au pronunțat PD și PSD, în timp ce pentru amendament au votat PRM, PNL, PC și UDMR.

Traian Băsescu a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, în care solicită să se explice mai clar ce categorii de conaționali pot fi incluse în denumirea „români de pretutindeni“.

Textul inițial al legii prevedea că Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni reglementează drepturile persoanelor de etnie română, precum și ale celor care aparțin filonului cultural românesc, din afara granițelor României, denumite „români de pretutindeni“.

Potrivit amendamentului adoptat de Comisia pentru Drepturile Omului, aceste categorii sunt: „rumâni, vlahi, valahi, aromâni, macedoromâni, meglenoromâni, istroromâni, moldoveni, etc.“

Plenul Camerei Deputaților s-a pronunțat însă împotriva adoptării acestui amendament, care clarifica sintagma „români de pretutindeni“, în sensul solicitării de reexaminare a Legii, transmisă de șeful statului.

Mai mult pe www.mediafax.ro