Ancheta în cazul proiectului de modernizare a unui drum către Sarmizegetusa, închisă fără sancțiuni

Publicat: 04 05. 2015, 23:22

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, ancheta disciplinară declanșată în luna martie de o comisie a instituției în cazul arhitectului șef al județului, Amalia Andrei, după ce s-a stabilit că acesta a solicitat în cadrul proiectului de modernizare a drumului care face legătura între localitatea Costești și cetatea dacică Sarmizegetusa Regia un aviz care nu era necesar a fost închisă, fără să existe vreo sancțiune.

„În urma cercetării disciplinare efectuate de o comisie din cadrul Consiliului Județean Hunedoara, a reieșit că demersul compartimentului arhitect-șef al județului Hunedoara în cazul proiectului vizând modernizarea DJ 705A, Costești-Sarmisegetuza Regia nu a avut nici un efect juridic asupra derulării proiectului”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, s-a mai stabilit că restul documentelor necesare derulării proiectului „au fost eliberate cu celeritate”.

La jumătatea lunii martie, vicepreședintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, declara, într-o conferință de presă, că a dispus cercetarea disciplinară a arhitectului șef al județului, Amalia Andrei, deoarece a întârziat licitația pentru reabilitarea drumului de acces către cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.

Gligor afirma că arhitectul șef a cerut un aviz care trebuia solicitat de Agenția pentru Protecția Mediului, nu de către Consiliul Județean Hunedoara.

Proiectul de modernizare a drumului spre cetatea dacică nu avea nevoie de aviz de mediu din partea Parcului Natural Cioclovina, pe teritoriul căruia se află situl de la Sarmizegetusa Regia, preciza atunci vicepreședintele CJ Hunedoara, întrucât obținerea documentelor era în sarcina unității care emite acordul de mediu, respectiv APM Hunedoara.

Modernizarea a 18 kilometri din drumul județean Costești – Grădiștea de Munte, care duce de la Costești la cetatea Sarmizegetusa Regia, costă aproximativ șapte milioane de euro, banii fiind asigurați în baza unei finanțări europene nerambursabile din exercițiul financiar 2007-2013.

Proiectul a fost aprobat la finanțare anul trecut și mai poate beneficia de finanțarea nerambursabilă de la UE doar până în 31 decembrie, după care lucrările vor trebui achitate din bugetul județean.