Antenele GSM, periculoase pentru cei care locuiesc în blocurile vecine. „Pot cauza insomnii, impotență sau chiar Alzheimer”

Publicat: 12 11. 2013, 19:03
Actualizat: 02 09. 2019, 18:31

Antenele GSM de pe blocuri emit radiații electromagnetice care îi afectează pe cei care locuiesc în vecinătate, nu în blocurile respective, avertizează specialiștii citați de ring.

Aceștia spun că locuitorii din blocurile dotate cu antene GSM nu sunt expuși niciunui risc, nici măcar cei care stau la etajele superioare. În schimb, cei care locuiesc în vecinătate sunt „bombardați” cu radiații.

„Propagarea undelor în sus și în jos este complet inutilă pentru societatea de telefonie. Undele sunt emise în lateral, pentru că trebuie să poarte semnalul departe, să aibă o acoperire cât mai bună. În sus și în jos sunt valori apropiate de zero, în lateral sunt valori maxime. Soluția este aplicarea unei folii de protecție pe geam. Astfel, se resping 95% din radiații”, a declarat dr. ing. Mircea Manolescu, doctor în radiații și administrator al unei firme care face măsurători ale câmpului electromagnetic.

Dr. Manolescu spune că, pe termen lung, radiațiile provoacă insomnii, dificultăți de concentrare, de memorare, oboseală, dureri de cap, somn neodihnitor, tendința de îngrășare, dar și scăderea fertilității, impotență și chiar Alzheimer sau cancer limfatic. „Cel mai periculos este atunci când se rupe lanțul ADN. Apar aberații cromozomiale, care se transmit la generațiile următoare”, a declarat dr. Manolescu.

Internetul prin wi-fi, periculos? „E indicat să folosim o conexiune cu fir”

Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor, Costel Stanciu, susține că statul român recunoaște existența radiațiilor electromagnetice, iar unele instituții acordă chiar un spor de toxicitate egal cu 10% din salariu, din cauza efectelor radiațiilor electromagnetice. „Există studii care arată foarte clar impactul undelor electromagnetice asupra corpului uman. Ele provoacă diverse forme de cancer, accentuează problemele de sănătate ale celor care suferă de boli cardiovasculare. Există o recomandare la nivelul UE, ca antenele GSM să fie amplasate cât mai departe de zonele populate”, a declarat Stanciu.

Dr. Manolescu spune că și dispozitivele wireless emit radiații, putând fi nocive pe termen lung. „Din necunoaștere, mulți părinți își supraveghează copiii cu dispozitive wireless, supunându-i astfel unei radiații pe termen lung. Copiii devin agitați, plâng, nu dorm corespunzător, dar pot suferi și consecințe mai grave. Soluția este folosirea unui aparat cu fir. Vorbim despre câmp electromagnetic peste tot unde există wireless. Tocmai de aceea, ar trebui să folosim internetul cu fir sau măcar să oprim wi-fi-ul noaptea”, a mai spus dr. Manolescu.