Anthony Pfaff, profesor Etică Militară, invitat MAS: „Pericolul moral al războaielor prin intermediari”

Publicat: 13 04. 2019, 19:32

Conflictele prin intermediari sunt complicate deoarece nu pot fi justificate prin sistemele de standarde morale, afirmă, într-un editorial, Anthony Pfaff, profesor cercetător pentru Profesia Militară și Etică. „Nu este un accident faptul că susținerea pe care SUA o acordă Arabiei Saudite în războiul din Yemen a fost un dezastru umanitar. (…) „Conflictele prin intermediari sunt complicate din cauza faptului că nu pot fi justificate prin sistemele de standarde morale”, afirmă Anthony Pfaff într-un editorial publicat împreună cu Patrick Granfield în revista Foreign Policy în aprilie 2019 sub titlul „Pericolul moral al războaielor prin intermediari”.

Într-un alt editorial, publicat în martie 2019 în RealClearDefense.com și intitulat „Respect pentru persoane, etica armelor autonome și a sistemelor de asistare a procesului decizional”, Anthony Pfaff pleda pentru respectarea standardelor morale inclusiv în dezvoltarea sistemelor militare care utilizează tehnologii de inteligență artificială.

„Problemele etice asociate armelor letale autonome nu vor dispărea pe măsură ce dezvoltarea, achiziționarea și utilizarea sistemelor cu inteligență artificială vor contesta normele tradiționale asociate nu doar războaielor, ci și moralității în general. Printre numeroasele preocupări asociate dezvoltării sistemelor autonome letale axate pe inteligență artificială se numără faptul că dezumanizează conflictele militare. La prima vedere, a pune această problemă pare a fi cel puțin bizar. Războiul poate fi o activitate umană, dar celor implicați li se pare rar ceva de ordin uman, deoarece scot din oameni mai degrabă ce este mai rău decât ce este mai bun. În plus, armele letale autonome și sistemele de asistare a procesului decizional sunt adesea nu doar mai precise decât oamenii, dar nici nu suferă emoții precum furie, răzbunare, frustrare și altele, care amplifică riscul comiterii crimelor de război. Prin urmare, dacă aceste sisteme pot reduce o parte din cruzimea și durerea generate inevitabil de războaie, atunci este rezonabil să adresăm întrebarea dacă dezumanizarea războiului este un lucru rău”, afirmă Anthony Pfaff.”Ceea ce arată această analiză este că argumentele în sensul considerării sistemelor militare cu inteligență artificială, chiar și a celor total autonome, mala in se (rele în sine) sunt pe un teren mai vulnerabil decât cele care permit utilizarea acestora. Este posibil să se demonstreze respect pentru persoane chiar și în cazurile în care roboții iau toate deciziile. Acest lucru sugerează că este posibil să fie aliniată dezvoltarea efectivă a sistemelor de inteligență artificială la angajamentele morale și la normele convențiilor privind războaiele. Astfel, apelurile de eliminare sau de reducere strictă a folosirii armelor de acest fel sunt lipsite de fundament. Dacă sunt făcute corect, dezvoltarea și utilizarea armelor de acest fel pot preveni războaiele, iar, dacă nu vor face asta, oricum pot reduce efectele negative ale războaielor. Dacă sunt făcute rău, aceleași arme pot încuraja riposte militariste chiar și când sunt disponibile variante alternative nonviolente, generând atrocități de care nu va putea fi tras nimeni la răspundere și desensibilizând soldații care comit crime. A face aceste lucruri corect înseamnă menținerea respectului pentru persoane nu doar când utilizează astfel de sisteme, ci și în toate etapele procesului de concepere și achiziționare, pentru a ne asigura că aceste capabilități îmbunătățesc abilitățile nu doar de reducere a riscurilor, ci și de a demonstra compasiune”, a concluzionat Anthony Pfaff.

Dr. Anthony Pfaff este profesor cercetător pentru Profesia Militară și Etică la Institutul de Studii Strategice (SSI), în cadrul Colegiului pentru Război al Armatei SUA, situat în Carlisle, Pennsylvania. Colonel în retragere și ofițer pentru zone externe (FAO), respectiv Orientul Mijlociu și nordul Africii, dr. Anthony Pfaff a lucrat recent ca director pentru Irak în cadrul Consiliului pentru Securitate Națională din SUA.

Anthony Pfaff este invitat la Conferința Monitorului Apărării și Securității intitulată „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate – Viziunea României”, eveniment organizat de Monitorul Apărării și Securității (MAS) marți, 16 aprilie. Evenimentul va putea fi urmărit live pe site-urile https://monitorulapararii.ro/, www.mediafax.ro, www.gandul.info și pe paginile de Facebook ale produselor menționate.