Antonescu: Să nu ne pierdem umorul, criza cu Coreea de Nord, depășită, trecem și de cea cu PC

Publicat: 21 06. 2013, 16:43
Actualizat: 30 07. 2014, 15:03

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, comentând poziția exprimată de PC despre ACD, că nu trebuie pierdut simțul umorului nici în momentele grele, el adăugând: „Omenirea a putut depăși criza creată la un moment dat de Coreea de Nord (…), o să putem și noi depăși această criză cu PC”.

Antonescu a fost întrebat cum vede poziția exprimată de conservatori, care au apreciat protocolul ACD drept nefuncțional.

„Nu trebuie să ne pierdem simțul umorului nici în momentele grele, ceea ce nu înseamnă că nu luăm lucrurile în serios. Omenirea a putut depăși, de pildă, criza creată la un moment dat de Coreea de Nord, a fost o amenințare foarte seriosă. Până la urmă au putut fi depășite, și o să putem și noi depăși această criză cu PC”, a răspuns Antonescu.

El a fost chestionat dacă a primit scrisoarea înaintată de președintele PC, Daniel Constantin, care ar fi făcut referire la situația ACD.

„Am probleme de corespondență văd, la un moment dat și domnul Băsescu mi-a trimis o scrisoare la care se pare că nu am răspuns. În fine, am trecut și peste asta, voi vedea exact ce scrisoare mi-a trimis Daniel Constantin. Nu m-am așteptat, în sensul că ne-am întâlnit fizic destul de des în ultima vreme și nu mi-a spus măcar să caut în cutia poștală”, a replicat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că așteaptă o discuție oficială cu liderii PC în care să fie clarificate lucrurile, iar dialogul nu se poate purta prin intermediul televiziunilor.

„Nu putem comunica doar prin televizor, evident fiecare pentru milioanele noastre de alegători, ca partid și la televizor, ca să știe oamenii (…) Milioane de alegători ale conservatorilor, milioanele de alegători ale liberalilor, să știe ce poziții avem”, a comentat Antonescu.

El a menționat că nu sunt reuniuni ale USL la care să nu fie reprezentat și PC, însă a admis faptul că nu au mai fost organizate ședințe speciale ale ACD.

„Asta nu a fost deloc în detrimentul PC, pentru că am fi putut fi și într-o asemenea variantă (…) Puteam să avem și varianta în care înainte de întâlnire USL să avem o întâlnire ACD și după aceea să mă întâlnesc numai eu cu dnul Ponta, în calitate de copreședinți ai alianței, că numai noi suntem, și eu să-l reprezint în aceste întâlniri și pe domnul Daniel Constantin. Mi s-a părut mai simplu, mai colegial, și oricum mai convenabil pentru PC să ne întâlnim direct toți trei, de la o vreme și cu domnul Gabriel Oprea, care e președintele UNPR și să luăm toate deciziile împreună”, a mai declarat Antonescu.

Antonescu a fost întrebat dacă relațiile din USL vor fi afectate de nemulțumirea PC față de funcționarea ACD.

„Nu, cred că nu. Nu am niciun element să mă tem mai mult decât e raza amenințării conservatoare”, a răspuns Antonescu.

În urma unei întrebări legate de relațiile viitoare în ACD, liderul PNL a menționat că nu vede un viitor pentru ACD. „Nu-l văd, există lucruri pe care le vezi și pe care nu le vezi … nu-l văd”, a susținut Antonescu.

Conducerea PC consideră că protocolul alianței cu PNL, ACD, nu funcționează și a anunțat că începând de joi pozițiile PC sunt ale partidului, care face parte din USL ca partid distinct. Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a făcut aceste precizări după ședința Biroului Executiv al partidului, arătând că din discuțiile avute privind activitatea în plan local s-a constatat că protocolul cu ACD fizic nu funcționează. El a adăugat că nu va fi rupt și nici denunțat acest protocol.

Liderul conservator Daniel Constantin a declarat, referitor la anunțul făcut după ședința de joi a PC, că este „o stare de regret” privind nefuncționarea ACD și că nu știe de ce această poziție ar fi surprins pe cineva, el menționând că a fost trimisă și o scrisoare PNL la sfârșitul lui martie.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nemulțumirile PC privind activitatea ACD se pot lămuri prin discuții între liderii PNL și PC, menționând că relațiile sunt cel puțin normale, iar conservatorii nu au nicio limitare să candideze pe cont propriu la PE.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta consideră că decizia Partidului Conservator de a-și prezenta pozițiile ca partid distinct în USL nu va afecta funcționarea Uniunii, deoarece este normal să existe uneori „mici frecușuri”, care nu vor influența însă stabilitatea USL.

„Totdeauna sunt discuții într-o alianță, unele mai vizibile, altele mai puțin vizibile, sunt absolut convins că lucrurile vor mege bine”, a spus Ponta.