Anunțul Ministerului Educației: ce se întâmplă cu baremul de Matematică de la Evaluare

Publicat: 30 06. 2016, 16:09

Ministerul Educației nu va schimba baremul de corectare de la proba de Matematică în cazul itemului 6 de la Subiectul I care a fost contestat de mai mulți părinți și elevi. Secretarul de Stat pe învățământul preuniversitar, Monica Anisie, a explicat pentru MEDIAFAX că părinții care au venit să protesteze joi la minister au cerut anularea respectivei cerințe.

„Obligația mea era să-i invit pe părinții care au venit să protesteze față de modalitatea în care a fost formulat punctul 6 de la Subiectul I. Aceștia reclamau nu atât greșeala din baremul de notare, adică nu și-ar fi dorit neapărat să schimbăm baremul și să spunem că este corect să luăm în calcul și o altă variantă de răspuns, ci ar fi dorit să anulăm acest item pentru că au greșit copiii lor, care au dat ca răspuns rezultatul 8 în loc de 3. Specialiștii din cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE) au discutat cu dumnealor, le-au explicat cum se formulează un subiect, le-au explicat modalitatea în care se contruiește itemul, care este programa pentru examen și le-au prezentat faptul că modelul pe care CNEEE l-a postat de un an de zile pe edu.ro conține aceeași întrebare, numai că în loc să le ceară numărul de elevi care au obținut nota nouă, anul acesta la Evaluarea Națională le-au cerut numărul de elevi care au obținut nota 5″, a explicat Anisie.

Câțiva părinți, alături de copii, s-au strâns joi dimineața la Ministerul Educației, nemulțumiți de punctul 6, subiectul I, de la proba la Matematică din cadrul Evaluării Naționale, despre care spun ei că a fost unul neclar și a încurcat elevii.

Însă, în opinia ministerului, punctul care a dus la discuții „este complet formulat, enunțul este clar, fără ambiguități și permite un singur răspuns corect”, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri seara agenției MEDIAFAX. „Acesta conține toate elementele necesare unui răspuns corect și se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Național de Evaluare și Examinare. Tipul de diagramă în discuție este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea națională a absolvenților clasei a VIII-a, anul școlar 2014-2015″, mai precizează Ministerul Educației în comunicat.

În continuare, ministerul mai precizează că „itemul conține legenda referitoare la reprezentarea numărului elevilor, legendă care este echivalentă cu identificarea prin axele de coordonate. În esență, acesta se referă la prezentarea unei dependențe funcționale (între notă și numărul elevilor din clasă care au obținut această notă), iar în cazul unei dependențe funcționale variabila se reprezintă pe axa orizontală (a absciselor)”.

Rezultatele de la Evaluarea Națională se vor afișa vineri, 1 iulie, iar contestațiile se depun în aceeași zi, între orele 16:00 – 20:00, urmând ca rezultatele finale să fie afișate în data de 5 iulie, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației.