Anunțul Ministrului Justiției pentru ”scriitorii” din pușcării

Publicat: 12 06. 2016, 09:25

„Pentru că nu am găsit argumente suficiente pentru abrogare din partea instituțiilor cu care lucrăm, vom menține această dispoziție și știrea pe care o dau este că cel mai probabil eu trebuie să depun acest proiect guvernului, poziția Ministerului Justiției va fi să se reîntoarcă la textul așa cum a fost el formulat atunci când Legea 254/2013 a fost elaborată. Și textul guvernului atunci spunea că beneficiul primit pentru toate lucrările, pentru lucrări științifice, deci asta înseamnă pentru toate lucrările, este de 20 de zile”, a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună.

”De la momentul la care Guvernul prin ordonanță a decis suspendarea, am început să lucrăm într-un grup de lucru din care au făcut parte și reprezentanți ai sistemului judiciar, ai CSM-ului care s-au opus abrogării, și cu Ministerul Educației, în măsura în care verificarea caracterului științific nu poate fi făcut altfel decât prin structuri ale Ministerului Educației. Deci, validarea caracterului științific trebuie să fie făcută pentru lucrări științifice scrise în penitenciar la fel ca pentru lucrări științifice scrise în afara penitenciarului”, a subliniat Raluca Prună. În urma acestor discuții s-a stabilit un procedeu mai riguros pentru controlul caracterului științific.

„Dacă până acum îți trebuia numai semnătura unui conferențiar sau a unui profesor universitar care să ateste că tema este relevantă pentru un domeniu, după care nimeni nu mai controla lucrarea ca atare, noi acum vom introduce și un control de științificitate a lucrării odată ce a fost elaborată”, a declarat ministrul Justiției, citată de tvr.

„Sunt (…) penitenciare unde nu s-a scris nicio lucrare, urmându-se la fel o procedură riguroasă. Și sunt penitenciare pe care nu vreau să le numesc, le știți pentru că am dat lista publicității, unde s-au scris peste 150 de lucrări pentru că se lăsa manuscrisul seara la dispoziția persoanei aflate în detenție. Bun…, ceva se întâmpla, că peste noapte lumea scria foarte mult”, atrage atenția Raluca Prună.

„Eu personal, nu ca ministru, ca persoană care și-a făcut studiile în această țară și ca persoană care are colegi și prieteni care se află în universități și muncesc greu și pentru titlul academic pe care îl au și pentru fiecare articol pe care îl scriu, cred și reiterez, dar este o aserțiune personală, locul cercetării științifice nu este deloc în penitenciar”, este de părere Raluca Prună. „În cea mai mare parte din penitenciare nu se poate face cercetare științifică, care nu înseamnă numai faptul de a scrie din amintiri, înseamnă și faptul de a consulta o bibliografie. Ori acest lucru nu este cu putință. În orice caz, nu pe bandă rulantă așa cum s-au produs cărțile care s-au scris”, a reiterat Prună.