Aproximativ 200 de manifestanți anti-Roșia Montană scandează în centrul Clujului

Publicat: 17 11. 2013, 18:27
Actualizat: 28 03. 2019, 04:26

Aproximativ două sute de persoane protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca, față de proiectul minier de la Roșia Montană, manifestanții scandând ” Uniți salvăm Roșia Montană”, „Demisia” și „Jos Guvernul”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au adunat, duminică, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum: „Vrem stat de drept, nu stat inept”, „Viitorul Roșiei Montane egal Viitorul României” și „Urmașii vor întreba, ce faceți cu Roșia?”.

Oamenii scandează „Uniți salvăm Roția Montană”, „Demisia” și „Jos Guvernul”.

Întrebat de ce mai protestează acum, după ce Comisia parlamentară specială a respins proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roșia Montană, unul dintre protestatari, Cornel Vâlcu, a declarat că manifestanții cer includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, interzicerea cianurilor în minerit și demisia unor miniștri precum Daniel Barbu, Rovana Plumb și Dan Șova.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară au avut loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Luni, Comisia parlamentară specială a respins cu 17 voturi „pentru” și două abțineri proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roșia Montană.

Liderul PNL Crin Antonescu anunța, luni, după ședința USL, că se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roșia Montană. Crin Antonescu afirma că, în ședința USL, s-a ajuns la consens în acest sens.

Premierul Victor Ponta spunea, tot luni, după ședința USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roșia Montană se va face în baza Legii cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ.

La rândul său, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, miercuri, că instituția pe care o conduce va pune în practică decizia Parlamentului în ceea ce privește proiectul Roșia Montană, iar întrebată dacă ministerul are baze legale să oprească procedura de emitere a acordului de mediu, a răspuns că va analiza.