Aproximativ 4.000 de mineri protestează la Târgu Jiu, cerând demisia conducerii CE Oltenia

Publicat: 30 05. 2013, 12:55

Circa 4.000 de mineri de la Complexul Energetic Oltenia protestează, joi, la Târgu Jiu, cerând demisia managerului companiei, care a decis diminuarea salariilor și reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile, la ora transmiterii acestei știri oamenii mărșăluind pe străzile orașului.

Minerii sunt membri ai Federației Naționalã Mine Energie (FNME), condusă de Marin Condescu, care se află în fruntea protestatarilor, alături de prim-vicepreședintele FNME Ion Rușeț, fost senator PDL, relatează MEDIAFAX.

Protestatarii s-au strâns în zona de sud a orașului, în jurul orei 12.00 și au pornit în marș pe Bulevardul Victoria, spre centrul orașului. Aceștia ar urma să ajungă la sediul Prefecturii Gorj, apoi la sediul Complexului Energetic Oltenia, Divizia Minieră, de unde ar urma să se deplaseze către sediul administrativ al companiei.

Pe traseu, protestatarii scandează lozinci împotriva managerului privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, căruia i-au cerut demisia.

Potrivit jandarmilor, care, alături de polițiști, însoțesc coloana de manifestanți prin oraș, numărul protestatarilor este de aproximativ 4.000.

Federația Națională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, anunța, la sfârșitul săptămânii trecute, că vor fi declanșate proteste de amploare, în contextul în care de la 1 iunie programul de lucru al celor 19.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia va fi de patru zile pe săptămână, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de lignit,.

Conform Federați Națională Mine Energie, decizia a fost luată de Laurențiu Ciurel fără consultarea sindicatelor și ar presupune diminuarea salariilor tuturor angajaților cu 20%.

De asemenea, sindicatele reclamă și „reducerile salariale operate luna aceasta retroactiv, prin care circa 800 de angajați din rândul personalului TESA au veniturile diminuate cu până la 50%”.

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie susțin că niciuna dintre măsuri nu a fost negociată, fiind comunicate sindicatelor doar după ce au fost aprobate de către administrație, Federația Națională Mine Energie considerând că aceste decizii reprezintă încălcări ale contractului colectiv de muncă.

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, declara recent că „abia așteaptă” o acțiune de protest a minerilor pentru a merge în mijlocul acestora și a-i întreba dacă sunt nemulțumiți că au scăzut salariile pentru 800 de angajați TESA și au crescut pentru alți 1.500 de salariați tot din rândul personalului TESA. Ciurel susținea că s-a dorit o reașezare a salariilor între diferitele subunități din CE Oltenia, care să permită venituri egale pentru angajați aflați pe aceleași posturi în locuri de muncă diferite.

Managerul privat mai spunea că printre cei afectați de reducerile salariale sunt liderii de sindicat, care sunt angajați pe post de inspector social și care, anterior, aveau venituri lunare și de 15.000 de lei. Ciurel susținea liderii sindicali vor fi angajați conform pregătirii lor profesionale și vor fi plătiți ca atare.

(Gigi Ciuncanu)