VIDEO. Arhiepiscopul Sucevei, IPS Pimen, confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Este adus la „Matei Balș” cu un elicopter

Publicat: 20 04. 2020, 22:30
Actualizat: 21 04. 2020, 00:12
IPS Pimen a încetat din viață. Anunțul, făcut de Trinitas TV

Veste neagră în a doua zi de Paște. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus, a anunţat, luni seara, Grupul de Comunicare Strategică. Potrivit sursei citate, arhiepiscopul va fi dus la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti cu un elicopter.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, a fost  testat pozitiv de coronavirus. Înaltul ierharh al BOR a ajuns la Spitalul Județean Suceava în cursul zilei de luni și urmează să fie transferat la Institutul „Matei Balș” din București.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, are peste 90 de ani și face parte din grupa de risc maxim. Grupul de Comunicare Strategică a precizat, luni seara, că ÎPS Pimen are simptome severe de pneumonie. Înaltul prelat va fi adus cu elicopterul împreună cu un alt pacient, care este adus intubat în Capitală.

Imagini emoționante cu IPS Pimen din Predica din Duminica Învierii, 19 aprilie 2020, în care arhiepiscopul spune „Azi trecem printr-o mare încercare privind sănătatea trupului, viața noastră, anume epidemia cauzată de coronavirus”:

Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus că Arhiepiscopul are simptomatologie specifică virusului.

„Acum se face analiza, este la UPU, se coroborează toate datele şi se va lua o decizie. Sunt semne clinice că ar fi vorba despre o infecţie cu COVID şi în această situaţie trebuie avut în vedere unde poate fi tratat mai bine. Are o vârstă venerabilă, peste 90 de ani. Nu este încă confirmat, simptomatologia pledează pentru infecţie COVID, am înţeles că a avut şi nişte contacte”, a declarat, pentru Mediafax, Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

IPS Pimen este născut în august 1929, în județul Buzău, și îndeplinește rangul de arhiepiscop ortodox al Sucevei și Rădăuților, începând din anul 1991.

De numele lui Pimen, se leagă redeschiderea unor sfinte lăcașuri care au fost închise în perioada comunistă, cum ar fi Mănăstirea Voroneț și Mănăstirea Humorului, mănăstiri deschise la câteva zile după ce a ajuns arhipăstor al acestor ținuturi. Pe lângă aceste două mănăstiri a ctitorit, a fost alături de cei care au dorit să ctitorească biserici, mănăstiri și schituri.

Dacă atunci când a venit IPS Pimen erau în jur de zece mănăstiri și schituri, astăzi sunt peste 35 de mănăstiri și schituri în această arhiepiscopie.