Asistenta de la Spitalul de pediatrie din Sibiu nu a murit din cauza epuizării, ci a unei boli incurabile

Publicat: 10 11. 2016, 10:47

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că medicii legiști au stabilit că asistenta decedată la începutul lunii orctombrie după ce a ieșit din tură, de la Spitalul de Pediatrie, a murit din cauza unei boli incurabile de care nu avea cunoștință.

„A fost vorba de o boală incurabilă la plămâni care se putea declanșa oricând, la orice mic efort. Asistenta nu avea cunoștință că suferă de această boală. Practic, alte variante sunt excluse. Putea face un efort mic și acasă și același ar fi fost deznodământul. Nu există altă legătură de cauzalitate”, a spus Ion Veștemean, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Potrivit lui Veștemeam, în acest caz se va face propunere de închidere a dosarului, deoarece „acest diagnostic nu mai lasă loc de interpretare pentru nimic altceva”.

Asistenta de la Spitalul de Pediatrie a murit, la începutul lunii octombrie, imediat după ce a ieșit din tură. Directorul Spitalului de Pediatrie Sibiu, Stelian Banciu, declara atunci că asistenta s-a simțit rău timp de o săptămână și chiar i s-a spus să nu mai vină la serviciu, însă aceasta ar fi refuzat. Întrebat dacă din cauza lipsei de personal asistenta nu a putut să își ia liber, dr. Banciu a spus că există, într-adevăr, lipsă de personal, însă nu s-a pus niciodată problema ca un angajat să nu își poată lua concediu medical din acest motiv.

Una dintre mămicile care erau internate în Spitalul de Pediatrie din Sibiu și care a vorbit cu asistenta care a decedat ar fi auzit și cum aceasta spunea nu își poate lua liber.

„Nu pot să îmi iau liber, dau peste cap tot graficul de luna aceasta – acestea au fost vorbele spuse de asistenta care vorbea la telefon. Asta se întâmpla duminică seara. Era vizibil de sâmbătă seara că nu se simțea bine și abia se ținea pe picioare. Am îndrăznit să o întreb dacă se simte atât de rău de ce nu stă măcar o zi – două acasă. Mi-a răspuns că nu poate căci nu există personal de rezervă. Cu toate acestea, după ce a terminat tratamentele a deschis ușa salonului și ne-a spus să mergem la ea pentru orice avem nevoie, la orice oră.(…) Duminică seara a apărut din nou la muncă și lucrurile au decurs la fel ca sâmbătă. Singura schimbare a fost că ea se simțea mai rău. Luni dimineața a ieșit din tură și a plecat cu soțul, care a venit să o aștepte.(…) A făcut stop cardio-respirator în mașină și, cu toate eforturile celor de la Urgențe, nu s-a mai putut face nimic. Avea 30 de ani, iar acasă o aștepta un copilaș de 3 ani”, a scris femeia pe un grup de Facebook, dedicat mamelor care își internează copiii la Pediatrie, în Sibiu.