Atenție la cerșetorii de sărbători! Ce au descoperit polițiștii bucureșteni

Publicat: 24 12. 2013, 08:57
Actualizat: 23 10. 2014, 21:42

Autoritățile știu că în această perioadă Capitala se va umple de cerșetori. Conform statisticilor sunt cu 20 la sută mai mulți ca în alte luni, iar trei sferturi dintre ei vin din alte orașe, potrivit PRO TV.

Zilele trecute, polițiștii au descoperit la o cerșetoare un „copilul din cârpe și vată”.

Convinși ca în București se câștigă mai mulți bani, cerșetorii invadează Capitala în perioada aceasta. Autoritățile șe așteaptă ca străzile să se umple de mâini întinse în perioada sărbătorilor. Așa că au pornit deja în control și-n ultima lună au dat 120 de amenzi celor care cerșesc.

Că au boli și handicapuri închipuite ori suferă cu adevărat, toți se așteaptă ca spiritul sărbătorilor să umple sufletele creștinilor și buzunarele lor. Aproape că nu exista semafor la care să nu dai peste astfel de personaje, care îți bat în geam și stau cu mâna întinsă.

Un  bărbat de loc din Teleorman are la gât o pancartă prin care ne anunță că are nevoie de o operație la coloană. Are și diabet.

„Eu sunt bolnav original, nu ca aștia care se fac pe la semafoare spondiloză și diabet și insulina. Îmi dați și mie ceva să mănânc și eu astăzi, că v-am arătat actele astea?!”. Omul are concurență în persoana unei tinere. Polițiștii o prind cu o păpușă in brațe pe post de copil.

„Din haine e făcută, n-are nimica. Ce-am zis, că n-are ce să-mi faca poliția, măcar scot mâncarea lor, mai bine mă duc cu păpușa decât să scot copiii pe vremea asta să înghețe de frig”, dezvăluie cerșetoarea.

Din păcate autoritățile le pot face cel mult dosare penale. Însă fără finalitate.

„Ne-au spus că le convine să vină la București pentru că aici sunt oamenii foarte generoși. Toți cei care le dăm bani acestor cerșetori, fiecare leu pe care îl dăm unui cerșetor pe stradă îl tine încă o zi acolo. E mult mai simplu să vii să cerșești decât să accepți o conduită socială”, spune Cosmina Simiean, directorul DGASPC București.

„Pericolul social, așa cum este el incriminat în codul penal, este destul de redus, problema pe fond este una de natura socială și practica instanțelor este aceea de a nu trimite în judecată aceste categorii de persoane. Vom mări numărul patrulelor din stradă, pentru a diminua cerșetoria”, spune comisar șef Cătălin Spirach, potrivit sursei citate.

Statisticile arată că în această perioadă  cel puțin 1600 de oameni cer bani pe stradă. Unii sunt sărmani cu adevărat, însă în spatele altora stau adevărate rețele.