Augustin Zegrean: Moţiunea de cenzură depusă de PSD trebuie votată până la 1 septembrie, altfel se încalcă Constituţia

Publicat: 18 08. 2020, 16:44
Actualizat: 06 04. 2021, 16:52
Augustin Zegrean: Moţiunea de cenzură depusă de PSD trebuie votată până la 1 septembrie, altfel se încalcă Constituţia / Sursă Foto: Mediafax Foto

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune că moţiunea de cenzură depusă de PSD trebuie votată până la 1 septembrie, pentru că altfel ar fi încălcată Constituția. Acesta spune că un parlamentar nu poate semna două moţiuni într-o sesiune.

Explicația lui Augustin Zegrean

Potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean, moțiunea de cenzură trebuie să fie votată în sesiunea în care a fost depusă, deoarece un parlamentar nu poate semna două moţiuni într-o sesiune.

 ”Constituţia spune că Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare şi în alte sesiuni extraordinare pe timpul vacanţei parlamentare. Constituţia nu face disticţie între ce se votează într-o sesiune ordinară şi ce se voteză în sesiune extraordinară. Problema cu moţiunea PSD e alta. O moţiune de cenzură trebuie să fie votată în sesiunea în care a fost depusă, pentru că un parlamentar nu poate semna două moţiuni într-o sesiune. Aşa spune Constituţia la articolul 113.  Acum Parlamentul e în sesiune extraordinară. Prin urmare, moţiunea depusă de PSD trebuie votată în această sesiune extraordinară, deci până la 1 septemberie, când începe sesiunea ordinară. Dacă votul moţiunii se prelungeşte după 1 septembrie, se încalcă Constituţia”, a spus Augustin Zegrean, relatează Adevărul

Articolele din Constituție:

ARTICOLUL 66 (1) Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

(2) Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.

(3) Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.

ARTICOLUL 113 (4): Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.