Autoritățile americane: săpunurile antibacteriene pot dăuna sănătății. Care este motivul

Publicat: 19 01. 2014, 13:21
Actualizat: 29 07. 2014, 19:19

După 40 de ani de cercetare, experții americani de la FDA (Food and Drug Administration), autoritatea de reglementare a produselor alimentare și a medicamentelor din SUA, au ajuns la concluzia că săpunurile antibacteriene, despre care se credea că au rolul de a proteja sănătatea, ar putea avea un efect contrar.

Datele experților americani arată că nu există dovezi clare care să indice că substanțele antibacteriene folosite în săpunurile obișnuite ajută la prevenirea microbilor. Mai mult, însă, există dovezi care sugerează că acest tip de săpunuri ne pot pune sănătatea în pericol.

Săpunurile antibacteriene nu trebuie folosite pe pielea copiilor

Mențiunile FDA sunt susținut și de reprezentanții Societății Române de Dermatologie (SRD) care spun că utilizarea pe scară largă a săpunurilor antibacteriene, dar și a gelurilor antibacteriene, face ca germenii de pe piele să își schimbe sensibilitatea la substanțele antiseptice și, implicit, fac ca organismul uman să devină mai sensibil la bacterii. „Atunci când abuzăm de astfel de produse ne modificăm și reactvitatea la alergii, mai exact, devenim mai sensibili. În plus, crește riscul să devenim alergici la substanțele antiseptice sau antibacteriene din săpunuri. Este indicat să folosim aceste săpunuri numai la recomandarea medicilor, doar pe perioada indicată de aceștia”, a declarat pentru gândul prof. dr. Anca Aghiniței-Zbranca, membru al SRD.

Dermatologul spune că săpunurile antibacteriene sunt recomandate numai persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală sau care au au o afecțiune la nivelul pielii – de exemplu o infecție – al cărei protocol terapeutic presupune ultilizarea acestor tipuri de produse.

Prof. dr. Anghiniței-Zbranca le recomandă părinților să nu folosească astfel de produse pe pielea copiilor. „Pielea lor este mult mai sensibilă decât cea a unui adult, astfel că riscurile la care sunt ei expuși sunt mult mai mari decât cele în cazul adulților”, a mai spus reprezentantul SRD.

Săpunurile antibacteriene pot afecta nivelul hormonal

Eticheta pe care scrie „antibacterian” este întâlnită pe o mare varietate de săpunuri, dar se pare că aceasta induce consumatorii în eroare, aceștia crezând că produsele în cauză îi ajută să se mențină sănătoși.

„Din cauza expunerii mari a cumpărătorilor la aceste produse, noi, cei de la FDA, credem că ar trebui să existe beneficii clare aduse de utilizarea săpunurilor antibacteriene pentru a compensa riscurile”, a spus Andrea Fischer, reprezentant FDA.

Autoritățile de reglementare au precizat că revizuiesc siguranța produselor chimice precum triclosanul – substanță care se găsește în acest tip de săpunuri, după ce studii recente au sugerat că ingredinetul poate interfera cu nivelul hormonilor, stimulând, totodată, dezvoltarea bacteriilor rezistente la medicamente.

Prin urmare, autoritatea le acordă producătorilor aproximativ 6 luni pentru a răspunde la aceste întrebări. Apoi, până în septembrie 2016, FDA va reanaliza situația și va decide dacă produsele sunt „recunoscute ca fiind sigure și eficiente”.

Unul dintre riscuri: crearea unor superbacterii

Până atunci, FDA le recomandă oamenilor să folosească săpunuri obișnuite și să le evite pe cele etichetate drept „antibacteriene”. De asemenea, autoritatea recomandă utilizarea unui gel dezinfectant, pe bază de alcool (care să conțină alcool cel puțin 60%) pentru curățarea mâinilor atunci când săpunul și apa nu sunt disponibile.

Folosirea în exces a săpunului antibacterian poate fi comparată cu aportul nenecesar de antibiotice, indică unele studii. Aceste produse continuă să ucidă unele bacterii, dar nu pe toate, lucru care poate duce la acumularea unor superbacterii. Cu alte cuvinte, în acest proces riscăm să distrugem bacteriile bune și să le favorizăm pe cele periculoasă.

Excesul de agenți antibacterieni, precum tricolsanul, poate duce la perturbarea sistemului endocrin. Triclosanul este considerat a fi unul dintre cei mai frecvenți agenții antibacterieni sintetici utilizați în produse de curățare, el fiind des identificat ca o substanță ce afectează sistemul hormonal. Specialiștii de la Societatea de Endocrinologie au catalogat triclosanul ca ingredient care alterează nivelurile de hormoni tiroidieni și sexuali, precum testosteronul și estrogenul.

Cât timp trebuie să te speli pe mâini pentru a omorî microbii

Pentru a ucide microbii de pe mâini, medicii dermatologi ne recomandă să ne spălăm între 15 și 20 de secunde. În plus, pentru o igienă eficientă este indicat ca gestul să fie repetat o dată la trei ore. În plus, specialiștii recomandă să ne spălăm pe mâini înainte de fiecare masă, când intrăm în casă și după ce folosim toaleta.

Medicii spun că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că acest gest banal oferă cel mai sigur mijloc de prevenire a unor boli infecțioase digestive și respiratorii, dar și a Hepatitei A și a gripei. „Hepatita A este cunoscută ca boala mâinilor murdare. La fel și multe boli diareice. Gripa se transmite și prin lipsa de igienă. Un medic se spală și de 40 de ori pe zi. Pentru restul, este suficient spălatul înainte de masă, după folosirea toaletei și de câte ori venim în contact cu persoane bolnave sau copii mici”, a declarat medicul chirurg plastician Dana Jianu.

Specialistul completează că un spălat pe mâini corespunzător ar trebui să dureze un minut, dar mulți dintre noi nu acordăm nici 30 de secunde acestui ritual. „Un spălat pe mâini adecvat ține la distanță microbii timp de două ore”, adaugă dr. Jianu.